U trendu

Nova prva dama Francuske ne robuje standardima

O Brižit Makron (devojačko Tronje) mediji uveliko pišu ne samo kao o novoj prvoj dami Francuske, nakon pobede njenog drugog supruga Emanuela, već i o ženi dve decenije starijoj od muža. Ista razlika u godinama – 24, koja se, na primer, prilikom bavljenja privatnim životom Donalda i Melanije Tramp provlačila tek na kraju tekstova – posle pobede najmlađeg predsednika u istoriji Francuske najčešći je podatak kojim počinju izveštaji o njegovom privatnom životu.

Nova prva dama Francuske sredinom aprila napunila je 64 godine i bez modnog zazora u večeri proslave pobede, na bini ispred Luvra, pojavila se obučena kao nijedna pre nje supruga predsednika – u kežual stilu. Tamnoplave farmerke, nešto svetlija bluza i mantil modnog brenda „luj viton” samo su potvrdili da profesorka francuskog, latinskog i drame ne robuje standardima.

Tokom predizborne kampanje, naročito u sedmicama u iščekivanju drugog kruga, neobična ljubavna priča između Emanuela i Brižit postala je zanimljiva van okvira Francuske. Upoznali su se u školi u kojoj je Brižit predavala, a Emanuel bio petnaestogodišnji đak. Iako je u braku sa prvim suprugom bila od 1974. godine (Emanuel je rođen 1977. godine), prema njihovim ranijim izjavama sve je najpre imalo platonski karakter, a tek kasnije je veza prerasla u nešto drugo. Obećanje dato u tinejdžerskoj dobi da će se kad-tad venčati, mladi političar ispunio je 2007. godine. Od prvog supruga bankara, Brižit – majka troje dece – razvela se 2006. godine.

Trenutno najpopularniji francuskih par ne kriju da su tokom svih godina održavali kontakt, ali nijedno od njih nije saopštilo kada je njihova ljubavna veza postala ozbiljna.

U intervjuima tokom predsedničke kampanje oboje su isticali podršku koju pružaju jedno drugome. Novi predsednik je izjavljivao da je ona žena njegovog života i da su svesni da ne predstavljaju klasičnu porodicu, ali da u njoj ne manjka ljubavi i poštovanja. Dece nemaju ali slobodno vreme provode sa njeno troje dece i sedmoro unučadi.

U intervjuu za „Pari mač” prošle godine, Brižit je rekla kako svakoga dana mnogo vremena provode u razgovoru i da ona obraća pažnju na svaki detalj. Interesantno je, takođe, da u početku nije bila oduševljena njegovim političkim angažovanjem, ali da je vremenom prihvatila njegovu novu karijeru.

Francuski mediji preneli su izjave onih koji privatno poznaju suprugu novog predsednika: opisuju je kao srdačnu i racionalnu ženu sa mnogo šarma. Bujne sede kose, ofarbane u plavo, vitkih nogu i ruku, preplanulog tena, plavooka Brižit nije samo naslednica modne ikone Karle Bruni Sarkozi već potpuno nova i upečatljiva prva dame zemlje čije stanovnice nose epitet najstilizovanijih na planeti.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.