Portparol Bele kuće: Naravno, možemo sa Rusima protiv ID

Neposredno nakon što su vojni zvaničnici SAD nazvali „glupošću“ tvrdnju Rusije da su njeni avioni leteli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, iz Bele kuće je stigao komentar da SAD „naravno“ mogu i sa Rusijom u borbu protiv Islamske države.

Portparol američkog predsednika Donald Tramp Šon Spajser je kazao novinarima da je novi šef Bele kuće otvoren prema ideji izvođenja zajedničkih operacija sa Rusijom u borbi protiv Islamske države u Siriji, prenosi AFP.

„Ukoliko postoji način da se borimo protiv ISIS zajedno sa bilo kojom zemljom, bilo da je to Rusija, ili neko drugi, i ako imamo zajednički nacionalni interes u tome, naravno, prihvatićemo to“, naveo je Spajser.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba „od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sedištem međunarodne koalicije, preneo je AP.

Po toj tvrdnji, danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje“.

Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je „propagandom“ nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore „za izbegavanje sukoba“ koji služe za izebgavanje nenamernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države.

Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinisana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države.

AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame to odbijala.

Novi predsednik SAD Donald Tramp pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, navodi AP i podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.