U trendu

Putin i Si Đinping: Moskva spremna na pregovore s Kijevom, Kina podržava

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas predsedniku Kine Si Đinpingu da je Rusija voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Putin  u telefonskom razgovoru sa Sijem „predstavio istorijiske činjenice u vezi sa ukrajinskim pitanjem i situacijom, kao i sa ruskim specijalnim vojnim operacijama u istočnom delu Ukrajine“.

Putin je rekao da su SAD i NATO dugo ignorisali razumne bezbednosne brige Rusije, te da su u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili  vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje strateške crvene linije Rusije, navodi CMG

Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom, dodao  je Putin.

Si Đinping je rekao da „Kina podržava Rusiju i Ukrajinu da to pitanje reše pregovorima“, naglasivši da je Kina dosledna u osnovnom stavu o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštovanju ciljeva i principa Povelje UN.

On je istakao da se nedavna situacija na istoku Ukrajine dramatično promenila, što je privuklo veliku pažnju međunarodne zajednice.

Si je naveo da Kina odlučuje o svom stavu na osnovu činjenica u vezi sa ukrajinskim pitanjem.

On je ponovio važnost napuštanja hladnoratovskog mentaliteta, te potrebu pridavanja značaja i poštovanja legitimnim bezbednosnim zabrinutostima svih zemalja i formiranju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog mehanizma kroz pregovore.

„Kina je voljna da sarađuje sa svim stranama u međunarodnoj zajednici na zagovaranju zajedničkog, sveobuhvatnog, kooperativnog i održivog koncepta bezbednosti, kao i da čvrsto štiti međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu“, dodao je predsednik Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.