U trendu

Putin: Sem nas, niko nije verovao u pobedu Trampa (video)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da niko sem Moskve nije verovao u pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i poručio američkim demokratama da moraju da nauče kako da dostojanstveno gube.

„Niko nije verovao u pobedu novoizabranog američkog predsednika Trampa sem nas“, rekao je Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu, preneo je Rojters.
On je dodao da s Trampom želi poslovne i konstruktivne odnose.

Govoreći o izjavi Trampa da je neophodno da SAD pojačaju svoje nuklearne kapacitete, Putin je ocenio da je ona „normalna“ i da ne predstavlja iznenađenje. Tramp je juče poručio da njegova zemlja mora u velikoj meri da ojača i proširi svoje nuklearne kapacitete.

„SAD moraju u velikoj meri da ojačaju i prošire svoje nuklearne kapacitete sve dok se svet ne urazumi u vezi sa nuklearnim oružjem“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Spreman sam za posetu Trampu ako me pozove

– Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da očekuje normalizaciju američko-ruskih odnosa i da je spreman da poseti SAD ako ga izabrani predsednik Donald Tramp pozove.

„Ako me Tramp pozove da otputujem u SAD, naravno da ću otići“, rekao je Putin, prenela je agencija TAS S.

On je dodao da očekuje promenu u odnosima dve zemlje i njihovu normalizaciju posle formiranja nove administracije u Beloj kući.

„Očekujem da se naši bilateralni odnosi promene i okrenu ka normalnoj međudržavnoj saradnji radi rešavanja problema sa kojima se suočavaju naše zemlje i ceo svet, pre svega u oblasti bezbednosti i ekonomskog razvoja“, rekao je Putin.

Narednih dana počinjemo sa isporukama gasa Krimu

Rusija će početi sa isporukama prirodnog gasa Krimu u narednim danima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„U naredna dva ili tri dana ćemo objaviti završetak radova i da počinju isporuke gasa“, rekao je Putin na tradicionalnoj konferenciji za novinare koja se održava krajem godine u Moskvi, prenosi agencija Rojters.

Rusija završava izgradnju gasovoda koji će povezati poluostrvo Krim sa kontinentalnim delom ruske države.

Rusija smanjuje proizvodnju nafte

Rusija će smanjiti proizvodnju nafte i sarađivaće sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) kako bi podržala globalne cene nafte, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu.

Putin je izrazio nadu da će se cene nafte stabilizovati na aktuelnom nivou, koji je iznad prosečne cene od 40 dolara za barel uračunate u budžet Rusije, prenosi agencija Rojters.

U ruski budžet će se, prema njegovim rečima, sliti dodatnih 1.750 milijardi rubalja (28,65 milijardi dolara) naredne godine ukoliko cene nafte budu u proseku 50 dolara za barel.

Putin je ranije izjavio da pad ruske ekonomije usporava, da odliv kapitala jenjava, kao i da realne plate počinju da se oporavljaju.

Ruska ekonomija će, kako je rekao, ove godine pasti za samo 0,5-0,6 odsto u odnosu na pad od 3,7 odsto iz prošle godine, dok će inflacija verovatno dostići 5,5 odsto, prenosi britanska agencija Rojters.

Ruski predsednik je rekao i da je budžetski deficit projektovan na 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, a odliv kapitala na 17 milijardi dolara.

“Iako ekonomski problemi ostaju, primetan je pozitivan trend. U proteklih nekoliko meseci uočavamo veoma skroman, ali ipak realan rast plata u realnom sektoru ekonomije”, naveo je Putin, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

U pojedinim sektorima ekonomije se, kako je dodao, već povratio rast, a primetan je i ozbiljan rast u poljoprivredi od barem 4,0 odsto u ovoj godini, pri čemu bi žetva žitarica trebalo da premaši 119 miliona tona.

Kako ocenjuje „Blumberg“, Rusija, kao najveći svetski izvoznik energenata, nastoji da izađe iz druge godine recesije. Centralna banka Rusije prognozira da će se ekonomija vratiti na staze rasta u 2017. godini, ali je upozorila da u narednim godinama taj rast neće biti veći od 2,0 odsto ukoliko ne dođe do sprovođenja strukturnih reformi.

Ubistvo Karlova neće ugroziti odnose s Turskom

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da je ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova bio pokušaj da se pogoršaju rusko-turski odnosi, ali je poručio da to neće ugroziti odnose Moskve i Ankare.

On je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi rekao da je sada promenio mišljenje da je tursko rukovodstvo dalo nalog za obaranje ruskog borbenog aviona Su-24 u Siriji.

„Bio sam skeptičan prema rečima da je naš avion bio oboren bez dozvole ruskog rukovodstva, ali sada, nakon ubistva ambasadora, počinjem da verujem da je sve moguće“, poručio je Putin.

Karlova (62) je u ponedeljak iz pištolja ubio 22-godišnji bivši turski policajac, dok je, u jednoj galeriji u Ankari, držao govor otvarajući izložbu fotografija „Rusija očima Turaka“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova zvanično je okarakterisalo taj napad kao teroristički akt.

Mirovni pregovori o Siriji biće održani u Astani

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije da su se Rusija, Iran, Turska i sirijski predsednik Bašar al Asad dogovorili da učestvuju na mirovnim pregovorima u kazahstanskoj prestonici Astani kako bi pokušali da razreše sukob u Siriji.

Putin je kazao da evakuacija iz Alepa ne bi bila moguća bez pomoći Rusije, Irana i Turske niti bez Asadove dobre volje, prenosi Rojters. Ruski predsednik je naveo da bi sledeći korak za Siriju bio prekid vatre na nivou cele zemlje.

Rojters podseća da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov ranije izjavio da očekuje da pregovori u Astani budu održani sredinom januara naredne godine.

Ruska vojska jača od vojske svakog agresora

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da je ruska vojska jača od vojske bilo kog potencijalnog agresora, ali je priznao da SAD imaju više raketa, podmornica i nosača aviona.

„Oni imaju više raketa, više podmornica i više nosača aviona, mi to ne osporavamo, ali smo mi jednostavno jači od bilo kog agresora“, rekao je Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi.

On je dodao da je Rusija napredovala u usavršavanju svojih sistema nuklearne trijade, uključujući načine na koje se može savladati protivraketna odbrana, navodi Sputnjik.

Modernizacija ruske vojske, kako je ocenio, pomogla je u jačanju nuklearnih snaga te zemlje, preneo je Rojters.

Govoreći o izjavi novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da je neophodno da SAD pojačaju svoje nuklearne kapacitete, Putin je rekao da „ne vidi ništa neubičajno“ u tome ocenivši da je ta izjava u skladu sa Trampovim obećanjima u vreme predizborne kampanje.

Tramp je juče poručio da njegova zemlja mora u velikoj meri da ojača i proširi svoje nuklearne kapacitete.

„SAD moraju u velikoj meri da ojačaju i prošire svoje nuklearne kapacitete sve dok se svet ne urazumi u vezi sa nuklearnim oružjem“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Hakovanje otkrilo manipulaciju javnim mnjenjem u SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije da nije bitno pitanje ko je hakovao američku Demokratsku partiju, već to što je hakovanjem otkriveno manipulisanje javnim mnjenjem u SAD.

Rojters navodi da je Rusija u više navrata negirala optužbe da je Moskva umešana u sajber napade na SAD.

Verujem u bolje odnose s Ukrajinom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je uveren da će se odnosi Moskve i Kijeva „pre ili kasnije“ normalizovati.

On je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi ocenio da će most u izgradnji, koji spaja Krim sa ostatkom Rusije, pomoći da se razviju komercijalne i kulturne veze između Moskve i Kijeva, „jednom kada se odnosi poprave“, preneo je Rojters.

Ekonomija Rusije se oporavlja

Tradicionalna godišnja konferencija za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, za koju je akreditovano više od 1.400 novinara, počela je danas, a prva pitanja odnose se na ekonomiju.

Pad ruske ekonomije usporava, odliv kapitala jenjava, a realne plate počinju da se oporavljaju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu.

Ruska ekonomija će, kako je rekao, ove godine pasti za samo 0,5-0,6 odsto u odnosu na pad od 3,7 odsto prošle godine, dok će inflacija verovatno dostići 5,5 odsto, prenosi britanska agencija Rojters.

Putin je naveo i da je budžetski deficit projektovan na 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, a odliv kapitala na 17 milijardi dolara.

Za konferenciju je akreditovano više od 1.400 novinara. Prvobitno je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, pomerena za danas u podne po lokalnom vremenu.

Putin se za ovu veliku konferenciju, po pravilu, priprema danima i veoma ozbiljno, prenosi portal Sputnjik, i dodaje da u Kremlju kažu da se tih dana gotovo ne spava zato što se „predsednik priprema veoma pažljivo“, iščitava materijale i obnavlja znanja o najrazličitijim temama, iz svih oblasti unutrašnje i međunarodne politike, bezbednosti, ekonomije…

U pripreme je uključena i čitava armija ljudi – sva ministarstva i druge državne institucije i agencije, koje Putinu dostavljaju relevantne informacije i analitičke materijale. To je čitava baza podataka, brojki i svih mogućih informacija.

Razgovor sa predstavnicima sedme sile u decembru 2015. godine trajao je duže od tri sata, i za to vreme Putin je odgovorio na više od 40 pitanja.

Najduža Putinova konferencija za štampu održana je 2008. godine kada je ruski predsednik za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.