U trendu

Sana: Stigla prva humanitarna pomoć i humanitarni radnici

Humanitarna pomoć i humanitarni radnici počeli su da pristižu u prestonicu Jemena Sanu, saopštili su zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Kako je Rojtersu potrvdila regionalna portaprolka Svetskog programa za hranu Aber Efeta, prvi avion sa humanitarnom pomoći za Jemen stigao je, preneo je Rojters.

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je da se u pošiljci nalazi preko 15 tona vakcina, kao vid pomoći za oko 600.000 jemenske dece protiv difterije, tetanusa i drugih bolesti.

Potrebe su velike i ima još puno toga što treba uraditi za decu Jemena, napisao je UNICEF na svom Tviter nalogu.

Prema rečima direktora aerodroma u Sani Kaleda al Šajefa, pored vakcina, u Sanu je stiglo i osam radnika Međnarodnog komiteta Crvenog krsta.

Slični tekstovi

Aerodrom u Sani je bio zatvoren od 6. novembra i zbog toga u prestonicu Jemena nisu mogli da doputuju ni humanitarni radnici, dodao je Šajef.

Oko sedam miliona ljudi u Jemenu je na ivici gladi i njihov opsatanak zavisi od međunarodne pomoći, navela je britanska novinska agencija.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u sredu da će dozvoliti prolazak pomoći preko luka Crvenog krsta u Hodeidahu i Salifu, kao i letove UN za Sanu, ali za sada nema potvrde o bilo kakvim isporukama pomoći, dodala je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.