U trendu

Slovačka agencija prekida saradnju sa Sputnjikom

Slovačka nacionalna agencija TASR pod pritiskom javnosti i Ministarstva kulture od danas prekida kratku saradnju sa ruskom agencijom Sputnjik zato što je sporazum slovačkog javnog agencijskog servisa sa tom ruskom agencijom pod kontrolom države izazvao skandal i ogorčenje u medijima, korisnicima slovačke agencije.

Objašnjenje od šefa Upravnog odbora TASR-a zatražio je danas slovački ministar kulture Marek Madarič a Odbor za kulturu i medije pozvao je direktora TASR-a da dodje i objasni tu saradnju.

Odluka da nacionalna slovačka agencija čiji servis uz nezavisnu agenciju SITA koriste gotovo svi mediji u Slovačkoj u svoje partnere sa kojima saradjuje i od kojih preuzima vesti uvrsti i to u doba pojačane propagande i lažnih vesti baš Sputnjik izazvala je ogorčenje u slovačkim medijima.

TASR se sada pravda, kao i pre nego što je doneta odluka da ugovor sa Sputnjikom raskine, da je u saradnju ušao izmedju ostalog upravo zbog toga da efikasnije otkriva lažne vesti i propagandu.

„TASR izuzetno pazi da iz njegovog servisa ne izlaze lažne vesti. U saradnju sa tom agencijom smo se upustili i zato da imamo direktan neposredni pristup u njenu databazu što nam daje još veći prostor da umemo odmah da procenimo da li je nešto lažna vest i da na to upozorimo“, kazao je danas direktor TASR-a Jaroslav Reznjik.

Direktor je upozorio da TASR ima saradnju i sa ruskom novinskom agencijom TASS i da upravo ta saradnja omogućava da provere da li u vesti ima nekih značajnih pomeranja.

TASR je danas saopštio da tokom mesec dana koliko je saradjivao sa Sputnjikom u servisu TASR-a nije objavljena nijedna jedina vest ruske agencije ali da u želji da otkloni svaki tračak sumnje koju bi na slovačku agenciju bacila ta saradnja ipak radije raskida ugovor. 

Slovačka je prva a za njom i Češka još od ruske aneksije Krima počela da popisuje i objavljuje na internetu spisak proruskih i ruskih medija i sajtova koji šire i dezinformacije i objavljuju lažne vesti ili služe kao zvučnik Kremlja. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.