U trendu

Više od 650.000 evra donacija za Karolu Rakete

BERLIN – Nekoliko hiljada ljudi doniralo je više od 650.000 evra kako bi se isplatili pravni troškovi nemačkog kapetana Karole Rakete, koja je juče uhapšena nakon što je odbila da posluša naređenja italijanske vojske i uplovila u luku na na italijanskom ostrvu Lampeduza sa oko 40 migranata.

Kako je preneo AP, samo 24 sata nakon apela dve poznate ličnosti sa nemačke televizije da se za Rakete (31) donira novac, prikupljeno je više od 500.000 evra.

„Ko god spasava živote nije kriminalac“, napisale su dve poznate ličnosti sa nemačke televizije u pozivu za donacije za Karolu Rakete. Na poziv se do kasnih popodnevnih sati u nedelju odazvalo više od 24.000 ljudi, prikupivši preko 655.000 evra.

Rakete se nalazi u kućnom pritvoru, dan nakon što je prekršila naređenja italijanske vojske i uplovila u Lampeduzu istovremeno blokirajući put italijanskom policijskom brodu.

Njen advokat je izjavio da joj preti do 10 godina zatvora i novčana kazna od 50.000 evra.

Kako prenosi BBC, Rakete se izvinila italijanskoj obalskoj straži i posadi broda „Si voč 3“ nemačke humanitarne organizacije kojim je upravljala, navodeći da se oglušila o naređenja najviše zbog straha da će neko od migranata na brodu izvršiti samoubistvo.

Dok ju je policija sprovodila sa broda, brojni posmatrači su uzvikivali „lisice, lisice“, a za to vreme, migranti su grlili predstavnike nemačke humanitarne organiacije „Si voč“ koja im je pomagala tokom 17 dana na moru, a neki od njih su ljubili zemlju nakon iskrcavanja na kopno.

Spaseno je oko 40 migranata iz Afrike, a njima je dopušteno da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na ostrvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.