U trendu

Za teroristom sa Berlinskog sajma traga cela Evropa

Tri dana nakon napada u Berlinu širom Evrope i dalje traje lov na teroristu, koji je taj napad izveo, a kome nema ni traga, uprkos objavljenim fotografijama, javljaju agencije.

Javnost je upozorena da je Anis Amri (23) iz Tunisa opasan terorista i da policija veruje da je on duže vreme bio pod uticajem terorističkih regruta u Nemačkoj.

Anis je, kako se navodi, u Nemačku stigao u julu prošle godine, nakon što je prethodno od 2012. boravio u Italiji.

Policija je do njega došla nakon što je u kamionu, kojim je napad izvršen, pronađena njegova boravišna dozvola.

On je od ranije poznat policiji s obzirom na to da je još u avgustu bio hapšen Fraidrišhafenu sa lažnim italijanskim dokumentima, ali je kasnije pušten na slobodu.

Suddojče Zajtung piše da je ovaj Tunišanin potom živeo u blizini jednog propovednika, koji je regrutovao teroriste, a sada se nalazi u zatvoru.

Di Velt javlja da je Pakistanac (23), koji je najpre bio osumnjičen za ovaj teroristički napad, ali je zbog nedostatka dokaza pušten, nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni za napad u Berlinu bio u zatvoru u Italiji

Tunižanin osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu, za kojim je nemačka policija raspisala nagradu do 100.000 evra, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su italijanski mediji.

Anis Amri (24) je osumnjičen za napad kamionom u poneđeljak u Berlinu, kada je ubijeno 12, a povređeno 48 osoba. U Italiju je pobegao posle „arapskog proleća“ 2011. u Tunisu, kada je svrgnut s vlasti Zine El Abidine Ben Ali.

Agencija ANSA objavila je da su italijanske vlasti htele da izruče Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu izrečenu za više dela, ali to nije bilo moguće jer nije posedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, navodi italijanska agencija. Posle odsluzenja kazne 2015, bio je prevezen u Centar za identifikaciju u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Nemačku je stigao kao izbeglica 2015, a ove godine mu je odbijen zahtev za azil.

Mediji u Nemačkoj navode da je bio na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i da je bio u kontaktu s Islamskom državom, prenosi Hina.

Nemačka je juče ponudila 100.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja Amrija. Objavljene su i njegove fotografije uz napomenu da može biti nasilan i naoružan

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.