U trendu

Zbog nasilja u Siriji za dva meseca raseljeno gotovo 200 hiljada dece

Deca čine skoro polovinu od gotovo 400.000 raseljenih tokom dvomesečne ofanzive sirijskih snaga na poslednji region pod kontrolom pobunjenika, saopštila je danas organizacija za zaštitu dece „Sejv d čildren“ (Save the Children).

Ujedinjene nacije su procenile da je u protekla dva meseca raseljeno 390.000 Sirijaca – 315.000 u decembru,a 75.000 u januaru.

Prema izveštaju organizacije „Sejv d čildren“ polovina raseljenih su deca, a samo tokom januara je njih 37. 000 bilo promorano da izbegne.

U samo jednoj nedelji u januaru 34 dece i 13 žena je ubijeno, saopštile su UN.

Ofanziva sirijskih vladinih snaga, uz podršku Rusije, u pokušaju da preuzme kontrolu nad strateškim auto-putem koji povezuje glavni grad Damask sa severom, fokusirana je uglavnom na provinciju Idlib,a u poslednje vreme i na susednu provinciju Alepo.

Snage sirijskog predsednika Bašara Asada pokrenule su ofanzivu uprkos sporazumu o prekidu vatre sklopljenom izmedju Rusije i Turske, koje podržavaju suprotne strane u sukobu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je u danas da bi Ankara mogla da upotrebi vojnu silu kako bi stabilizovala situaciju u Idlibu, nakon što je zbog ofanzive desetine hiljada ljudi krenulo prema turskoj granici.

„Nećemo stajato po strani ni u slučaju Idliba niti drugih delova Sirije“ rekao je Erdogan na sastanku lokalnih lidera vladajuće stranke u Ankari. „Iskreno želimo stabilnost za Siriju i nećemo oklevati da učinimo sve što je potrebno, uključujući i upotrebu vojne sile“, dodao je.

Turska, koja je već primila 3,5 miliona sirijskih izbeglica, rasporedila je trupe na 12 posmatračkih mesta u Idlibu, na severozapadu Sirije, kako bi nadzirala prekid vatre.

Nasilje i raseljavalje dodatno su iskomplikovali surovi zimski uslovi.

U provinciji Idlib, koja je uglavnom u rukama pobunjenika, živi oko 3 miliona ljudi, od kojih je većina raseljena iz drugih delova Sirije koji su ranije bili pod ofanzivom.

Idlib i sela Alepa poslednja su područja koja kontrolišu pobunjenici u Siriji.

Uz pomoć saveznika Rusije i Irana, Asad je uspeo da povrati teritorije koje je ranije izgubio i sada kontroliše gotovo 73 odsto Sirije navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.