Da li ste ga već odgledali? Ovo je NAJBOLJI evropski film za mlade (video)

Ostvarenje „Fajterka“ (Fight Girl) reditelja Johana Timersa sinoć je na svečanoj ceremoniji u Erfurtu, sedištu Evropske filmske akademije, glasovima mladog žirija iz cele Evrope proglašeno najboljim evropskim filmom za mlade, saopštila je Evropska filmska akademija.

Film u holandsko-belgijskoj koprodukciji priča je o dvanaestogodišnjoj devojčici Bo koja se, posle razvoda roditelja s majkom seli u predgrađe Amsterdama, gde upoznaje nove prijatelje i počinje da trenira kik-boks za koji se ispostavlja da ima prirodni talenat, i počinje da se priprema za nacionalno takmičenje.
Celodnevni događaj upriličen povodom izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) istovremeno je organizovan u 34 države Evrope, a predstavnici Srbije bili su tinejdžeri i tineđžerke iz Gornjeg Milanovca.

Na naš nacionalni žiri film „Fajterka“ takođe je ostavio najjači utisak, pa mu je dodelio 46 poena, dok su preostali nominovani filmovi, „Los Bando“ i „Najbolji ortaci“, osvojili 35, odnosno 19 poena.
U pauzama između filmskih projekcija, 70 članova žirija, koji su činili učenice i učenici iz OŠ „Desanka Maksimović“, OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Kralj Aleksandar I“, kao i polaznici dečjih radionica Kulturnog centra Gornji Milanovac, aktivno su učestvovali u zanimljivim diskusijama koje je moderirao autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Vrhunac događaja bila je večernja ceremonija tokom koje su mlade prezenterke Ksenija Kozlina, Mia Jeremić i Isidora Lazić putem video poruke organizatorima u Nemačkoj saopštile rezultate glasanja iz Srbije.
Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizivana je u okviru programa Slobodna Zona Junior, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

(Tanjug)

Napišite komentar