Džon Lenon

Džon Lenon rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Slavu je stekao u svetski poznatoj britanskoj grupi „Bitlsi“, gde je svirao ritam gitaru, klavijaturu i bio vokal u nekim pesmama. Lenon je bio i osnivač grupe „The Quarrymen“, iz koje su kasnije nastali „Bitlsi“.

Lenon je 1957. upoznao Pola Makartnija, i te godine su osnovali grupu „Silver Beatles“. Narednih nekoliko godina desile su se promene članova u grupi, da bi se grupa stabilizovala početkom šezdesetih godina i u istoj ekipi počela sa snimanjem velikih hitova. Lenon se 1962. godine venčao sa Sintijom Pauel, sa kojom je godinu dana kasnije dobio sina.

U toku nekoliko narednih godina „Bitlsi“ su postali najpopularnija svetska grupa u istoriji. Poznat je incident u kom je Lenon u Americi izjavio da su „Bitlsi“ popularniji i prihvaćeniji i od Isusa Hrista, što je verske grupe nateralo na velike demonstracije u kojima su spaljivane ploče „Bitlsa“. To je nateralo i Lenona da se javno izvini svim vernicima.

Glasine o raspadu „Bitlsa“ počele su da kolaju 1966. godine, ali se ova grupa održala još neko vreme. Lenon se razveo 1968. godine, a iduće godine oženio se sa Joko Ono (Yoko Ono), japanskom konceptualnom umetnicom. Sa njom je ubrzo dobio i sina, a kasnije su počeli zajedno da se bave muzikom. Nadahnuti zajedničkim uverenjima o širenju mirnodopske politike u svetu, stvarali su muziku koja je bila prožeta motivima aktivista za mir. Lenon je poznat i po tome što je sa svojom suprugom dao intervju iz spavaće sobe.

Karijeru je nastavio solo nastupima i nastupima sa Joko Ono sve do 1980. godine, kada ga je ubio poremećeni obožavalac, Dejvid Čapman (David Chapman). Obožavaoci širom sveta odali su mu 14. decembra, na dan pogibije, počast desetominutnom tišinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.