Jay-Z definitivno odustao od penzije

Nakon što se 2003. povukao s muzičke scene kao solo izvođač, Jay-Z je izdao već dva albuma. Pošto albumom „Kingdom Come“ iz 2006, po sopstvenom priznanju, nije bio zadovoljan, sve je mirisalo na konačan odlazak u penziju. A onda je njujorški reper odgledao novi film Ridlija Skota pod nazivom „American Gangster“ (Američki gangster), koji ga je inspirisao da napiše istoimeni konceptualni album o svojim „gangsterskim“ danima.
Dani koje je proveo kao sitni ulični diler droge u Bruklinu u Njujorku česta su tema i njegovih ranijih pesama. Ovoga puta album je „njegov lični soundtrack (prateća muzika) za film“. Svaka pesma inspirisana je određenom scenom iz filma koji za temu ima istinitu priču, uspon i pad Frenka Lukasa, harlemskog trgovca drogom. „Denzel Vošington me je podsetio na sve što sam osećao dok sam bio u tom poslu. Ja sam samo preneo ta osećanja na muziku.“
Prema procenama, Jay-Z je najbogatiji reper u ovom trenutku. Njegovo bogatstvo procenjuje se na preko pola milijarde dolara. Iako je jedan od najuspešnijih u svojoj branši, bogatstvo je stekao pre svega dobrim ulaganjem. Generalni je direktor i jedan od osnivača hiphop izdavačke kuće Roc-A-Fella Records pod okriljem Universal Music Group-a, suvlasnik je lanca noćnih klubova 40/40, kao i NBA kluba iz Nju Džerzija. „American Gangster“ je objavila njegova izdavačka kuća, dok je za distribuciju zadužen Def Jam, hiphop „etiketa“ na čijem je čelu takođe Jay-Z.
Nema sumnje da će mu deseti studijski album uvećati već pozamašno bogatstvo, jer bi, prema prvim informacijama, „American Gangster“ mogao da se popne na vrh Billboard-ove liste najprodavanijih. To bi izjednačilo 37-godišnjeg repera s Elvisom Prislijem po broju izdanja koja su dosegla prvo mesto te liste. Njih dvojica bi delili drugo mesto sa po deset najprodavanijih, iza neprikosnovenih „Bitlsa“ sa 19.
S albuma su već „skinuta“ dva singla. „Blue Magic“ se pojavio prvi, ali „Roc Boys (And the Winner Is)…“, prema dosadašnjim reakcijama, mogao bi postati jedan od najvećih hiphop hitova ove sezone. Na internet prezentaciji izdavačke kuće Roc-A-Fella Records možete preslušati album i „popričati“ s ostalim posetiocima u chatroom-u.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.