U trendu

Neobjavljene pesme Bouvija i Merkjurija

Jedan od najvećih hitova u karijerama britanskih muzičkih legendi – Dejvida Bouvija i sastava „Kvin” jeste pesma „Under Pressure” iz 1981. godine. Saradnja pop-art ikone Bouvija i benda predvođenog Fredijem Merkjurijem bila je toliko voljena od strane publike, ali i kritike, zacementiravši se na prvom mestu britanske liste singlova, da su mnogi još onda, osamdesetih godina zamišljali čak i zajednički album. I 36 godina kasnije možda se to i ovaploti.

Bouvi i grupa „Kvin”, kako je objavio „Gardijan”, snimili su još onda „gomilu” pesama, koje niko nikada nije čuo. U tim navodima britanski dnevnik poziva se na knjigu „David Bowie: I Was There” Nila Kozara, koja će biti objavljena naredne sedmice. U ovoj knjizi autor otkriva da postoje skriveni snimci pokojnih pevača i kantautora, i to zahvaljujući ispovesti Pitera Hinsa, koji je radio za grupu „Kvin” u to vreme. Ne samo što je bio deo menadžmenta britanskog benda, već je bio i u studiju dok su Bouvi i članovi ovog sastava snimali hit „Under Pressure”, i ostatak muzičkog materijala, koji je do sada za svet bio nepoznanica.

„Oni su snimali ne samo originalne pesme, koje su zajednički stvorili, već i neke obrade. Napravili su pravi džem-sešn u studiju i sve je snimljeno, između ostalog, i njihovo izvođenje rok klasika. Ti snimci postoje i sačuvani su, čak i stvari gde samo Bouvi i Merkjuri pevaju. Neki od tih snimaka su ’sirovi’ i nezavršeni, ali su dobri”, kazao je Hins u razgovoru za „Gardijan”, dodajući da se sve odigralo leta 1981. godine u studiju „Mauntin” grupe „Kvin” u švajcarskom gradu Montreu, uz podsećanje da je Dejvid Bouvi imao kuću u obližnjem gradiću Veveu.

Znajući da je u Švajcarskoj, bubnjar „Kvina” Rodžer Tejlor, inače veliki poštovalac Bouvijeve muzike, pozvao ga je da svrati do njihovog studija. I kada je stigao, kako je ispričao Hins, bilo je jasno da postoji veliko poštovanje između slavnih muzičara, kao i da će se odmah „baciti na posao”. I sve je, očigledno, bilo suprotno od naslova zajedničke hit pesme – „Pod pritiskom”:

„Ali, sve je bilo spontano. To je jedan od onih magičnih momenata u rokenrolu kada se spoje izvrsni muzičari”, kazao je svedok tog studijskog džem-sešna o kome se dosad nije znalo.

Da čitava ova priča nikako nije bez osnova, jasno je i iz nedavnog intervjua gitariste grupe „Kvin” Brajana Meja magazinu „Modžo”. Sećajući se snimanja hita „Under Pressure”, Mej je izjavio da su između Bouvija i Merkjurija „sevale varnice”, i dodao: „Zato je sve i ispalo tako dobro. I sve što smo tada snimili nije.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar