najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Muška nežnost

Ako ste posebno dirnuti slikom oca koji prepovija svoje tek rođeno dete ili prizorom, tako čestim ovih dana, ponosnog tate koji vodi za ruku svog prvaka na prvi školski čas, ne brinite za svoju muškost. To je sasvim normalna pojava uočena i kod muškaraca i kod životinja. Dokazano je da se u tim posebnim trenucima u muškom telu povećava lučenje nežnih hormona, takozvanih hormona bliskosti, a da se smanjuje nivo testosterona, hormona koji je, između ostalog, zadužen i za agresivnost. Muškarac samim tim teži bliskosti i povezanosti sa svojim potomstvom.

Ove fiziološke promene odvijaju se od iskona, samo što ih muškarac nije uvek mogao prepoznati. Savremeni muškarac ima više sreće od svog dalekog pretka jer ga društvo podstiče na to da što više sudeluje u svakodnevnoj brizi o deci.

Nedavno je jedno britansko istraživanje pokazalo da 93 procenta očeva barem jednom nedeljno zagrli i poljubi svoje dete školskog uzrasta, što je devedesetoprocentni porast u poslednjih deset godina. Danas čak 60 procenata očeva svakog dana zagrli svoje dete. To je dobro, jer zagrljaj ima i biološki pozitivan učinak pošto smanjuje broj otkucaja srca, lučenje stresnih hormona, snižava krvni pritisak i podstiče imuni sistem i onoga ko grli i onoga ko je zagrljen.

Ako dosad niste imali naviku da zagrlite svog sina, verujući da takve nežnosti ne priliče dvojici muškaraca, sada možete imati izgovor da je to zdravo. Ukoliko nećete da pokažete svoju nežnost, neka to bude pokazivanje brige za zdravlje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike