U trendu

Fitnes i zdravlje – mitovi i istine

Svet fitnesa prepun je zabluda, počev od toga da bez bola nema napretka, pa do toga da ako pre vežbanja pijete vodu, možete dobiti grčeve. U želji da razbiju mitove o vežbanju, stručnjaci savetuju kako možete od vežbanja da očekujete najbolje rezultate.
Bez bola nema napretka?
Stručnjaci smatraju da ova zabluda veoma nepovoljno utiče na vežbanje. Kada neka osoba počne da vežba, kod nje se mogu javiti bolovi u mišićima, koji su normalni, ali postoje i drugi problemi, kao što su bolovi u zglobovima, kostima, ligamentima ili tetivama, što može biti loše. Tada bi trebalo da prestane sa vežbom ili da smanjite intenzitet i trajanje vežbanja, jer se bolovi mogu intenzivirati ako se ignorišu.
Zato je važno da se na početku vežbanja krene polako i pridržava jednostavnog plana vežbanja. Tako se mogu izbeći povrede.
Postoji samo jedan pravi način za vežbanje?
Netačno. Ne samo da ne postoji jedan pravi način za svakoga nego ne postoji ni jedan pravi način za pojedinca.
Zbog toga stručnjaci smatraju da treba uključiti različite vežbe u fitnes strategiju kako bi se dostigli ciljevi. Ta strategija treba da bude individualizovana. Vežbe koje odaberete treba da budu prilagođene onome što želite da postignete vežbanjem, a ujedno i optimizirane tako da se izbegnu eventualne povrede.
Više znoja – manje sala?
Takođe neistina. Količina znoja ukazuje na sposobnost tela da održi svoju normalnu temperaturu. Kada se čovek znoji, telo počinje da skladišti toplotu, što može da izazove osećaj hlađenja preko isparavanja znoja iz tela. Prema tome, količina znoja ne zavisi od količine potrošene energije ili kalorija.
Pijenje vode izaziva grčeve?
Grčevi su zapravo simptom dehidratacije. Voda će vam pomoći da osigurate pravilnu hidrataciju tela, koja će na kraju smanjiti rizik od pojave grčeva.
Dizanje tegova vas može učiniti krupnijim?
Ovaj mit odvraća veliki broj žena od treninga, a ono što određuje oblik i veličinu mišića u velikoj meri zavisi i od genetskih faktora.
Trening sa tegovima je važan deo svakog plana vežbanja. Dok vežbe aerobika pomažu srcu i plućima, a istezanje poboljšava fleksibilnost, trening sa tegovima poboljšava snagu i izdržljivost, a kombinacija sva tri treninga čini optimalan plan vežbanja.
Ono što se može desiti prilikom dizanja tegova jeste da osoba dobije na telesnoj težini, jer se time menja sastav tela, odnosno gubi se masno tkivo, a dobija se mišićno tkivo, što je dobro. Mišićno tkivo zauzima manje prostora od masnog tkiva, ali je teže jer je gušće.
Možete ciljati oblast tela?
Još jedan mit. Bez obzira na to koliko vežbi radite za određeni deo tela, fiziološki je nemoguće da izgubite masti u telu iz ciljane oblasti.
Što je najgore, sa delova tela na kojima se najbrže talože masne naslage, te naslage se ujedno i najsporije gube. Masti se gube ili stiču po čitavom telu. Za muškarce je najteže skinuti masne naslage sa područja abdomena, dok su kod žena problematična mesta zadnjica, kukovi i butine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.