Poremećaj seksualne funkcije kod žena (1)

Zdrav seksualni život žena predstavlja dinamičan i višeslojan fenomen koji je blisko povezan sa kvalitetom života uopšte. Poremećaj seksualne funkcije odražava se na intimni odnos, bračni odnos i na kraju utiče na opšte zdravlje.

Foto: Stokpic/Pixabay.com

Foto: Stokpic/Pixabay.com

Određivanje uzroka poremećaja seksualne funkcije predstavlja vrlo složen proces. Trebalo bi istražiti i medicinske i psihološke probleme koji mogu uticati na zdrav seksualni život.

Naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i društveni život Sjedinjenih Američkih Država analizirali su podatke više od 1.700 žena starosti od 18 do 49 godina i ustanovili da je najčešći problem gubitak seksualne želje, i to u oko 43%.

Fiziologija seksualne funkcije kod žena obuhvata genitalne organe (stidnica, dražica, velike i male usne) i unutrašnje karlične organe (vagina, materica, jajnici i jajovodi), kičmenu moždinu i mozak. Važni su i neuropetidi kao što su serotonin, dopamin, epinefrin, acetilholin, seksualni steroidi, estradiol i testosteron.

Uzroci poremećaja seksualne funkcije mogu biti višestruki, direktni i indirektni. Akutna ili hronična oboljenja, psihički problemi, poremećeni međuljudski odnosi – sve to može dovesti do poremećaja ove funkcije.

Među uzrocima mogu biti biološki faktori:

 • srčana oboljenja i bolesti krvnih sudova
 • šećerna bolest
 • autoimune bolesti
 • nervne bolesti
 • maligna oboljenja
 • urološka i ginekološka oboljenja
 • hormonski poremećaji

Nedostatak estrogena nastao prirodnim putem, posle hirurške intervencije ili usled menopauze izazvane lekovima – može dovesti do suvoće vagine, što dovodi do neprijatnog osećaja tokom seksualnog odnosa.

Mlade žene koje pate od patološke mršavosti (anoreksija, bulimija) često prati gubitak menstruacije, kao i žene koje su menstruaciju izgubile zbog preteranog fizičkog vežbanja. I kod njih može doći do suvoće vagine usled atrofije sluzokože vagine, što dovodi do seksualne disfunkcije.

I žene koje doje mogu da imaju smanjenu količinu estrogena, a samim tim i atrofiju vaginalne sluzokože i suvoću vagine.

Srodni članci:

 

Pogledajte komentare (5)

5 komentara

 • Zorica Zorić

  Imam 54 godine, odstranjeni su mi jajnici i materica pre 8 godina. Seksualne odnose nemam često, ali posle toga svaki put imam probleme jer me u vagini sve peče i boli. Kako sprečiti takve probleme?

 • Lakrima Dodić

  Tekst je veoma dobar, ali i nepotpun. Dosta toga znam o poremećaju seksualne želje kod žena, jer sam i sama imala isti problem. Međutim, drago mi je da još neko to komentariše, jer što se ove teme tiče, niko ne želi javno da priča.

 • Dušanka Stojković

  Tekst je dobar, ali ne sadrži dovoljno informacija koje bi trebalo da znamo. Pozdrav od osobe koja se trudi da postane majka, a još ne može.

 • Biserka Peuraca

  Iz ličnog iskustva, znači provereno, najbezbednije je koristiti kantarion ulje za unutrašnju upotrebu. Možete koristiti i uljane AD kapi koje su odlične za regeneraciju sluzokože. Probajte šta vam najviše odgovara i opustite se. S poštovanjem.

 • Ljiljana Đorđević

  Tekst je dobar. Šta koristiti za suvoću vagine?

Ostavite komentar