najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poremećaj seksualne funkcije kod žena (1)

Zdrav seksualni život žena predstavlja dinamičan i višeslojan fenomen koji je blisko povezan sa kvalitetom života uopšte. Poremećaj seksualne funkcije odražava se na intimni odnos, bračni odnos i na kraju utiče na opšte zdravlje.

Određivanje uzroka poremećaja seksualne funkcije predstavlja vrlo složen proces. Trebalo bi istražiti i medicinske i psihološke probleme koji mogu uticati na zdrav seksualni život.

Naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i društveni život Sjedinjenih Američkih Država analizirali su podatke više od 1.700 žena starosti od 18 do 49 godina i ustanovili da je najčešći problem gubitak seksualne želje, i to u oko 43%.

Fiziologija seksualne funkcije kod žena obuhvata genitalne organe (stidnica, dražica, velike i male usne) i unutrašnje karlične organe (vagina, materica, jajnici i jajovodi), kičmenu moždinu i mozak. Važni su i neuropetidi kao što su serotonin, dopamin, epinefrin, acetilholin, seksualni steroidi, estradiol i testosteron.

Uzroci poremećaja seksualne funkcije mogu biti višestruki, direktni i indirektni. Akutna ili hronična oboljenja, psihički problemi, poremećeni međuljudski odnosi – sve to može dovesti do poremećaja ove funkcije.

Među uzrocima mogu biti biološki faktori:

 • srčana oboljenja i bolesti krvnih sudova
 • šećerna bolest
 • autoimune bolesti
 • nervne bolesti
 • maligna oboljenja
 • urološka i ginekološka oboljenja
 • hormonski poremećaji

Nedostatak estrogena nastao prirodnim putem, posle hirurške intervencije ili usled menopauze izazvane lekovima – može dovesti do suvoće vagine, što dovodi do neprijatnog osećaja tokom seksualnog odnosa.

Mlade žene koje pate od patološke mršavosti (anoreksija, bulimija) često prati gubitak menstruacije, kao i žene koje su menstruaciju izgubile zbog preteranog fizičkog vežbanja. I kod njih može doći do suvoće vagine usled atrofije sluzokože vagine, što dovodi do seksualne disfunkcije.

I žene koje doje mogu da imaju smanjenu količinu estrogena, a samim tim i atrofiju vaginalne sluzokože i suvoću vagine.

Srodni članci:

 

5 komentara
 1. Zorica Zorić

  Imam 54 godine, odstranjeni su mi jajnici i materica pre 8 godina. Seksualne odnose nemam često, ali posle toga svaki put imam probleme jer me u vagini sve peče i boli. Kako sprečiti takve probleme?

 2. Lakrima Dodić

  Tekst je veoma dobar, ali i nepotpun. Dosta toga znam o poremećaju seksualne želje kod žena, jer sam i sama imala isti problem. Međutim, drago mi je da još neko to komentariše, jer što se ove teme tiče, niko ne želi javno da priča.

 3. Dušanka Stojković

  Tekst je dobar, ali ne sadrži dovoljno informacija koje bi trebalo da znamo. Pozdrav od osobe koja se trudi da postane majka, a još ne može.

 4. Biserka Peuraca

  Iz ličnog iskustva, znači provereno, najbezbednije je koristiti kantarion ulje za unutrašnju upotrebu. Možete koristiti i uljane AD kapi koje su odlične za regeneraciju sluzokože. Probajte šta vam najviše odgovara i opustite se. S poštovanjem.

 5. Ljiljana Đorđević

  Tekst je dobar. Šta koristiti za suvoću vagine?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike