U trendu

Pazite na zdravlje: Ovih 8 pregleda mora da uradi svaki muškarac!

Testiranje na bolesti i pregledi kod doktora su jedna od najvažnijih stvari koje čovek može učiniti za svoje zdravlje. Cilj je da otkrijete bolest u ranoj fazi, pre nego što se pojave simptomi jer ju je tada lakše lečiti.

Rak prostate

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Uglavnom se sporo razvija, ali postoje i agresivni oblici raka prostate. Postoje testovi za rano otkrivanje bolesti, a lečenje je tada najefikasnije. Zdravlje prostate se može ispitati putem digitalno-rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate (PSA) iz krvi.

Rak testisa

Ovaj neuobičajeni rak razvija se u testisima, reproduktivnim žlezdama koje proizvode spermatozoide. Većinom se javlja kod muškaraca starosti od 20. do 54. godine. Muškarci izloženi većem riziku treba da razgovaraju s doktorom o dodatnim pregledima.

Rak debelog creva

Rak debelog creva je drugi najčešći smrtonosni oblik raka. Muškarci imaju veći rizik od žena. Može se proširiti i na druge delove tela. Uglavnom zahvata osobe iznad 50. godine. Kolonoskopija je najčešći oblik testiranja polipa i raka debelog creva. Sumnjivi polipi se mogu ukloniti za vreme testiranja.

Rak kože

Najopasniji oblik raka kože je melanom. Stariji ljudi imaju dvostruko veći rizik za razvoj melanoma. Rizik može povećati i preterano izlaganje suncu, opekotine ili sunčanje u solarijumu. Doktori preporučuju brzu reakciju i pregled kod specijaliste ako uočite bilo kakvu promenu na koži, pogotovo u obliku, boji i veličini mladeža.

Visoki krvni pritisak

Rizik za visok krvni pritisak povećava se s godinama, povećanom težinom i nezdravim načinom života. Normalan krvni pritisak je 120 sa 80. Visok krvni pritisak je 140 sa 90 ili više, a između tih vrednosti je prehipertenzija – prekretnica na putu do visokog krvnog pritiska.

Holesterol

Visok nivo LDL holesterola u krvi uzrokuje naslage na zidovima arterija. To povećava rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza može napredovati bez ikakvih simptoma. Vremenom to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Promene u načinu života i lekovi mogu smanjiti ovaj “loš” holesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetes tipa 2

Nekontrolisani dijabetes može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega, slepila, oštećenja živaca i nemoći. Ako se otkrije na vreme, dijabetes se može kontrolisati i mogu se izbeći komplikacije uz odgovarajuću ishranu, vežbanje, gubitak težine i lekove. Zdrave odrasle osobe iznad 45. godine treba da obave testiranje najmanje svake tri godine.

Glaukom

Ova bolest postepeno oštećuje očni živac i može dovesti do slepila. Nepovratni gubitak vida može se dogoditi prije pojave simptoma. Glaukom predstavlja neuobičajeno visok pritisak u oku koji se može lečiti pre oštećenja vidnog živca. Učestalost testiranja za glaukom zavisi od godina: pre 40. godine: svake dve do četiri godine od 40. do 54. godine: svake godine do tri godine od 55. do 64. godine: svake godine do dve godine nakon 65. godine: svakih šest do 12 meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.