Iskoristiti dan

Foto: Quadinsan/Pixabay.com

“Carpe diem” – iskoristi dan, jedna je od najčešće citiranih misli.  Reč je o jutarnjoj molitvi svih većih hedonista. A hedonisti spadaju u red onih koji smatraju da se može uživati uvek, svuda i u svakoj prilici, čak i u onim stvarima koje se ne plaćaju novcem (ako takvih stvari danas uopšte ima).

Posmatrano iz te perspektive, možda je cvrčak iz priče o mravu i cvrčku zapravo bio potpuno u pravu jer je znao da su najbolje stvari u životu besplatne. Zima će se već nekako pregurati, ionako je globalno zagrevanje neminovnost koja nas sve očekuje.

Ima li istine u rečenici: “Volim da trošim, jer volim sebe”? Svakako da ima. Krajnje suprotan stav uvek nekako podseća na mazohizam i samokažnjavanje.

Ljubav prema sebi može da se izražava na razne načine. Ne treba zaboraviti da je ljubav prema sebi, pored toga što je preduslov za to da volimo druge, na neki način i prevencija protiv stresa koji nas uvek čeka u onom famoznom vremenskom intervalu poznatijem pod imenom “pet dana do plate”. Zbog toga je uvek otvorena dilema da li, ukoliko hedonistički posmatramo svoj život, volimo život (i sebe, naravno) više od drugih ili zapravo imamo sklonost da se iživljavamo u nekim nama dragim hirovima? Da li uopšte dajemo “pet para” za one koji su oko nas?

Hedonisti, bez obira na to kog su pola, ponekad najviše podsećaju na Skarlet O’Haru, koja se drži oprobanog recepta – danas uživam, a sutra šta bude.

Ukoliko ste spremni za sutrašnju neizvesnost, samo napred. Ali onda sutra nema kukanja. Pravi avanturisti i hedonisti umeju da uživaju čak i u danima oskudice, jer im proživljeno vreme slavlja onda deluje još veće i značajnije. U tom periodu od hedoniste ćete možda čak i čuti: “Još samo ovo, od ponedeljka okrećem potpuno drugi list”. Ali, ne treba mu verovati budući da je u pitanju samo signal za uzbunu koji otkriva da ispred sebe imate čoveka sklonog uživanju po svaku cenu.

Jedan komentar

Ostavite komentar