U trendu

Veliki koralni sprud

Četiri ostrva koja zapljuskuju kristalnočiste vode Indijskog okeana – Lizard, Hejman, Dank i Heron, jedan su od najlepših predela na planeti. Oni koji su tamo i bili govore o njima kao o mestu koje bi i Bog izabrao za odmor. Po legendama australijskih Aboridžina, epoha sna je vreme u kojem su njihovi preci stvarali svet. Po njihovom buđenju, Australija je već bila prepuna neverovatnih prirodnih lepota. Među tim lepotama svakako se izdvajaju ova četiri ostrva uokvirena plažama od kvarcnog peska i zaronjena u prozirno more prepuno života. Lepota ovih ostrva prevazilazi i lepotu Kariba, a predstavlja zaista pravo iznenađenje za svakoga ko Australiju zamišlja kao zemlju na kraju sveta. Ovaj prelepi san dug 2.000 km ispresecan je skulpturama najlepšeg staništa na svetu, a ima i magično ime – Veliki koralni sprud. Tu se lako možete izgubiti među stotinama ostrva i ostrvaca, od kojih vas svako spremno dočekuje svojim uvalama, ogledalima kristalnočiste vode i bogatom tropskom vegetacijom. Ovde smo odabrali samo četiri ostrva kako bismo vam dočarali barem delić tog sna na Zemlji.
Lizard je ostrvo s koga niko zaista nema nameru da ode. Posetioce osvaja neopisivom lepotom. Od obale Severnog Kvinslenda udaljeno je 27 km, a 240 km severno od Kernsa. Temperatura na njemu je 30 stepeni Celzijusa tokom cele godine, a hiljadu hektara ovog ostrva proglašeno je nacionalnim parkom sa 24 predivne peskovite plaže. Na ostrvu postoji samo jedan hotel – „Lizard lodž“, i on je dostupan nekom od 40 srećnika koji su uspeli da rezervišu smeštaj. Tu možete igrati tenis, surfovati ili krenuti u predivnu avanturu u Kod Hil, jedan od najlepših delova Velikog koralnog spruda, i s maskom za ronjenje plutati nad predivnim carstvom boja.
Hejman je ostrvo za koje važi izreka „Kada bi Bog krenuo na odmor, i on bi odabrao Hejman da se odmori“. Ovo ostrvo ne privlači toliko pejzažom u kome se smenjuju doline i brda prekrivena šumom i zlatnim plažama, već time što vam omogućuje da se potpuno odvojite od civilizacije, da dođete do „kraja sveta“. Hejman je najsevernije od Vajtsandejs ostrva i nije baš svakome dostupno. I tu postoji samo jedan hotel – „Hejman rizort“; on je u potpunosti uklopljen u konfiguraciju terena Barbekju zaliva, koji se nalazi na južnoj strani ostrva, kao i u zelenilo drveća i plavetnilo mora. Boravak na tom mestu je i poprilično skup; smeštaj u dvokrevetnoj sobi košta 500 evra za noć.
Dank je ostrvo idealno za boravak porodica. Tu se sigurno nećete osećati usamljeno. Od kopna je udaljeno veoma malo, nalazi se nasuprot Mišn biča, a od Kvinslenda je udaljeno 5 km. Ono je pravi raj za pasionirane posmatrače ptica; tu možete uživati u posmatranju preko 150 vrsta ptica i nekoliko desetina vrsta leptira, a gigantski Plavi Odisej (Blue Ulysses) je simbol ovog ostrva. Na ostrvu postoji jedan hotel sa 150 ležaja, a može da primi 400 gostiju, od kojih je veliki broj dece. Ovo mesto je idealno za porodični odmor na prelepim plažama. Tu je Kokonat bič, do kojeg se stiže kroz šumu, a Magi Bič je idealan za snorkeling. Deca uvek mogu da se zabave najinteresantnijom sportskom disciplinom – bacanjem bumeranga.
Heron je bilo prvo ostrvo Velikog koralnog spruda na kome je otvoren hotel, još krajem 1936. godine. Taj hotel i danas prima goste u svojih 190 drvenih koliba, koje su savršeno uklopljene u ambijent i opremljene svim onim što vam je potrebno za boravak. Ime ovog ostrva potiče od mnoštva belih čaplji koje sleću na tamošnje plaže. Tačnije, „beli“ prsten koji grli bujnu vegetaciju glavna je vizitkarta ovog atola velikog samo nekih 0,17 kvadratnih kilometara. Heron je, na primer, jedino ostrvo s koga možete plivajući stići do koralnog spruda. Kada dođe do oseke, čak i noću po mesečini, goste u šetnju na sprud prate rendžeri. U pesku na obali zelene kornjače polažu svoja jaja, a u moru koje okružuje ovo ostrvo živi oko 1.150 vrsta različitih riba, pa je to mesto pravi raj za ljubitelje podvodne fotografije. Takođe, nezaboravni su i izleti čamcima s providnim dnom, kada možete uživati u svoj lepoti podvodnog sveta koji živi u tim vodama.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.