U trendu

Letovanje, more ili planina: čekovi, krediti, kartice, rate…

Statistički podaci iz sveta govore da je više od 400 milijardi evra koje se potroše u svetskoj industriji turizma u stvari "elektronski" novac, kojim se plaća putem revolving ili kreditnih kartica, to jest na rate. Odmor pomoću kredita ili na rate mnogima je šansa da povoljnije dođu do omiljene destinacije. Danas više ne morate da odlazite do banke, već se sve obavlja u turističkoj agenciji, na istom mestu gde birate i aranžman, što mnogim ljudima znatno olakšava izbor, dobijanje turističkog kredita, ali i štedi novac.
Samo, treba znati da rate i krediti nisu "besplatni". Svaka kreditna kartica bilo koje banke omogućava otplatu i do 12 rata, ali uz mesečnu kamatu od dva ili tri odsto, što je i više od 36 odsto na godinu dana. Turistički krediti su isplativiji, jer se po visini kamate razlikuju od banke do banke. U proseku, kamata iznosi oko dva odsto mesečno, ali je otplata i do 24 mesečne rate.
Najnovije mere Vlade Srbije, agencija i banaka da za letovanje u zemlji možete dobiti subvencionisani kredit uz kamatu od samo 4,5 odsto na godišnjem nivou i s periodom otplate od šest do 12 meseci idu u prilog tezi o velikoj potražnji za letovanjem u ratama. Mera Vlade Srbije odnosi se na subvencionisanje kredita za domaće turističke aranžmane, a usvojena je radi podsticanja domaće turističke tražnje, pomaganja upošljavanja, kao i održavanja zaposlenosti turističkih i ugostiteljskih kapaciteta u Srbiji.
Pored finansijskih olakšica, ova vrsta kreditiranja korisnicima pruža i ostale pogodnosti, kao što su izostanak procedure za pribavljanje viza, niske cene vanpansionske potrošnje, kao i poznat sistem zdravstvene zaštite. Ipak, zasad su najpovoljnije same agencije, koje iz sopstvenih izvora finansiraju vaše letovanje uz minimalne mesečne kamate ili čak s nultom kamatom – uz uslov da se rate isplate do polaska na put. Takođe, sve aranžmane, pa i one najskuplje, interkontinentalne, možete dobiti na rate ako aranžman isplatite do početka putovanja.
Međutim, i pored svega toga, najpovoljnije je putovanje platiti u celosti, jer se tada kod nekih turističkih agencija ostvaruje popust i do 30 odsto na cenu aranžmana. Ako celokupan aranžman platite do 30. maja, tada na već snižene cene rane ponude kod pojedinih agencija dobijate i do 25 odsto dodatnog popusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar