U trendu

Najpoznatija letovališta Mediterana (2)

Kos (Grčka)
Pripada grupi Dodekaneskih ostrva, treće je po veličini u toj grupi i jedno od najsunčanijih grčkih ostrva. Smešteno je u Egejskom moru, u blizini turske obale. Kao grčka letnja destinacija nudi autentičan doživljaj života na ostrvima kroz sklad prirodnih lepota, bogate istorije i raznolike zabave. Takođe, nudi predivne plaže, čisto more i živopisni pejzaž. Idealna mesta za istraživanje na biciklima u unutrašnjosti su Pyli, Asfendion i Kefalos. Kos se često naziva i Hipokratovim ostrvom, jer se smatra da je otac medicine rođen baš na njemu. Preporučuje se svima onima koji su zainteresovani za medicinu i nauku, a s obzirom na povoljan vetar, i ljubiteljima surfovanja, kao i istraživačima koji vole da pobegnu od masovnog turizma.
Ios (Grčka)
Ostrvo Ios deo je arhipelaga Kikladi. Poznato je po intenzivnom noćnom životu, posebno u turističkom centru Mylopotas i u luci Ormos. Obala ostrva je kilometarski niz prijatnog, mekog peska, a more je smaragdnozelene boje i izuzetno čisto. Preporučuje se mlađoj populaciji koja tokom dana ima odličan mir za odmor ili spavanje na plaži, a čim padne mrak, još bolji teren za zabavu i druženje.
Naksos (Grčka)
Najveće ostrvo arhipelaga Kikladi nalazi se skoro u samom centru Egejskog mora. Tu je, prema legendi, živeo bog vina Dionis sa ženom Arijadnom, koja je pomogla Tezeju da ubije Minotaura. Utočište je prelepih, beskrajno dugih plaža s kristalno čistim morem. Disko barove možete naći čak i na nekim plažama koje predstavljaju glavna mesta za okupljanje mladih. Preporučuje se surferima, kao i ljubiteljima grčke kulture koji su obišli već neka veća i poznatija grčka ostrva.
Samos (Grčka)
Najposećeniji je od severoistočnih egejskih ostrva. Uprkos tome, ostrvo je uspelo da sačuva izvornu lepotu i mirne lokacije. Smešteno je nadomak turske obale, nasuprot poznatog letovališta Kušadasi, u čijoj blizini se nalazi i antički Efes. Jedno od najzelenijih grčkih ostrva ukrašavaju idilične plaže s čistim i belim peskom. Turistička naselja, plaže pune ljudi i buran noćni život s jedne strane i zaklonjene uvale, živopisna sela i mirne luke s druge strane garantuju kvalitetan odmor skoro svakome.
U ponudi je mnogo toga: izlet na obližnje ostrvo Patmos, džip safari po ostrvu ili doživljaj Orijenta u obližnjoj Turskoj. Prepoznatljiv je po plodnom tlu, većim delom prekrivenom zasadima vinove loze i borovom šumom, pa je Samos i van Grčke poznat po gajenju vinove loze, od koje se prave odlična muskatna vina. Od antičkih vremena smatrano je idealnim mestom za odmor, a smatra se da su ga čak Marko Antonije i egipatska kraljica Kleopatra odabrali kao destinaciju za svoj medeni mesec. Preporučuje se pre svega za porodičan i mirniji odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.