U trendu

Obezbedite zimsku opremu za automobil, kazne po Evropi i do 5.000 evra

Ukoliko se u ovim zimskim danima odlučite na putovanje u Srbiji i na putu vas zateknu sneg i led, a vi ste bez zimske opreme, moraćete da platite novčane kazne koje se kreću od 6.000 do 800.000 dinara.

Ako je vlasnik fizičko lice kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica iznos kazne od 100.000 do 800.000 dinara.

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje kolovoza, a ako vas policija zaustavi u Hrvatskoj bez adekvatnih guma sledi kazna od 700 kuna (oko 80 evra).

A kakva su pravila u u drugim zemljama?

Slovenija

Od 15. novembra sva vozila moraju da imaju četiri zimske gume dubine profila najmanje tri mm ili četiri letnje jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Ukoliko nemate, sledi kazna od 40 do 300 evra. Ako niste očistili sneg s auta, platićete 200 evra, a ako su zbog vaših neodgovarajućih guma morali da zatvore put, kazna je 500 evra.

Austrija  

S obzirom na pretežno planinski reljef, ne čudi što četiri zimske gume najmanje dubine profila četiri mm ili četiri letnje jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, morate imati već od 1. novembra. Ukoliko padne veći sneg, lanci su obavezni i ako imate zimske gume. A za slučaj da nemate opremu, kazna je 35 evra, a ako ugrozite bezbednost policija može da vas kazni i 5.000 evra.

Nemačka  

Zakon kaže da u vreme zimskih uslova (sneg i poledica) na vozilu moraju biti četiri zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da letnje gume na koje su montirani lanci nisu primerene za vožnju. Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 evra, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja najmanje 80 evra. Gornja granica nije propisana…

Italija

Zimska oprema je zakonom obavezna već od 15. oktobra u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena kalendarski već zavisi od vremenskih prilika. I na Apeninima vredi pravilo – četiri zimske gume s najmanje četiri mm dubokim gazećim slojem ili četiri jednako dobre letnje, s pripremljenim lancima. U suprotnom preti kazna od 85 evra.

Francuska

Premda nema zakonom određenog datuma od kojeg je obvezno korištenje četiri zimske gume s najmanje četiri mm dubokim profilom ili četiri jednake letnje s pripremljenim lancima, uvek treba biti na oprezu, posebno putuje li se u planinska područja. Obaveza korišćenja nastupa istog trenutka kad nastupe zimski uslovi, odnosno sneg na putu ili poledica, ili kad je obvezna upotreba označena znakom. Kazna za vožnju bez zimske opreme 135 evra.

Na kraju dodajmo i Bosnu i Hercegovinu gde  zimske gume na sva četiri točka najmanje dubine profila četiri mm ili letnje jednakog najmanjeg profila, ali takođe s pripremljenim lancima, obavezne su od 15. novembra.

Ukoliko se ne pridržavate te obaveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka (oko 20 evra).

Zanimljivo – za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća peska do 50 kg kao i lopata za sneg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar