Da li se uklapate u prosek? (2)

Foto: Takmeomeo/Pixabay.com

Prosečan indeks telesne mase je 26,5. Šta to znači? Indeks telesne mase dobijate tako što svoju masu (u kilogramima) podelite kvadratom svoje visine (izraženo u metrima) – dakle, ako imate 65 kilograma, a visoke ste 1,75 metara, indeks telesne mase dobićete kad 65 podelite sa 3,0625 (1,75 puta 1,75). Indeks telesne mase je pokazatelj koliko je vaša telesna masa zdrava za vas – idealan indeks telesne mase je između 18,5 i 24,9. Drugim rečima, statistika pokazuje da su žene na našim prostorima, u proseku, gojazne.

Prosečan broj prehlada tokom godine trenutno iznosi između dve i četiri – dakle, ako se uklapate u to, možete sebe smatrati zdravom osobom. Ako želite da smanjite i broj prehlada, trebalo bi da ojačate imunitet pravilnom ishranom i kretanjem, smanjite kontakt sa obolelima i redovno perete ruke sapunom, pošto su navedene stvari najčešći uzrok zaraze. Naravno, ovaj savet nije uvek moguće poslušati – ako vaše kolege iz firme redovno dolaze na posao i kad su prehlađene, a šef podstiče takvo ponašanje, možete se samo delimično skloniti od njih i nadati se da vam je imunitet dovoljno jak da i same ne obolite.

Za kraj, prosečan broj mladeža je između 15 i 30. Neki smatraju da ste, ako imate više mladeža od ovog proseka, u većoj opasnosti da obolite od kancera kože. Ipak, pre nego što se uspaničite, trebalo bi da znate da su od samog broja mladeža mnogo bitnije, to jest opasnije, eventualne promene veličine, boje ili oblika mladeža – ukoliko primetite nešto slično na sebi, odmah se obratite lekaru (u početnoj fazi melanom se veoma uspešno sanira uklanjanjem mladeža). Ukoliko samo imate neku “tačkicu” više, a ona ne menja ni oblik ni boju ni veličinu, ne uzrujavajte se zbog toga.

Dakle, koliko se uklapate u prosek?

Ostavite komentar

Oznake