Prva dama Fejsbuka: Ko je žena koja pozitivno utiče na Marka Zakerberga?

Nakon što je sa suprugom Prisilom Čan postao otac devojčice Maks, Mark Zakerberg, osnivač najpopularnije društvene mreže Fejsbuk, objavio je da će dati više od 45 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Prisila se svih ovih godina skrivala od javnosti, ali očigledno je da ima jako veliki uticaj na odluke svog supruga.

Mark i Prisila su počeli da se zabavljaju još na fakultetu, a venčali su se 2012. godine. Venčanje je održano u tajnosti, a članovi porodice i prijatelji koje su pozvali, verovali su da dolaze da proslave Prisilinu diplomu. Kada su došli kod njih, shvatili su da su na svadbi.

Njihova priča počela je kad su se upoznali u redu za toalet na jednoj žurci na Harvardu pre 11 godina. Prisillu nazivaju prvom damom Fejsbuka, a prema pisanju stranih medija, postavila je veoma čvrsta pravila kojih Mark mora da se pridržava.

Osnivač i direktor Fejsbuka u stanju je ceo dan da provede u sedištu kompanije, pa je 30-godišnja Prisila odredila da sa njom nasamo mora da provede barem sto minuta dnevno, i da moraju da imaju makar jedan izlazak nedeljno. Osim toga, redovno odlaze u posetu njenoj porodici u Kinu, a Mark je zbog nje počeo da uči mandarinski. Prisila je rođena u Kvinsiju, u saveznoj državi Masačusets, u porodici koja je u SAD stigla brodom, zajedno sa drugim izbeglicama.

Ako se pitate zašto bi Mark toliko slušao svoju ženu, razlog je jednostavan. Njeni saveti doveli su ga tu gde je danas. Kada je Yahoo 2006. godine Zakerbergu ponudio milijardu dolara za Fejsbuk, nakon razgovora sa Prisilom odlučio je da odbije tu ponudu. Ova odluka se ispostavila kao pametna, jer je vrednost Fejsbuka u narednim godinama vrtoglavo rasla.

„Imali smo jedan jako dug razgovor i odlučili smo da to nije dobra ideja. Mi jako brinemo o tome kako će nam izgledati život, a čine ga male stvari“, rekla je ona tada.

Foto: Facebook/PriscillaChan

Svog supruga opisala je kao neobičnog čoveka.

„On je bio štreber koji je ipak izlazio. Kada smo išli na prvi sastanak, rekao mi je da bi se radije našao sa mnom nego što bi učio za ispit“, ispričala je.

Prisila, koja je 2004. godine postala jedna od prvih osoba sa profilom na Fejsbuku, ranije je predavala četvrtom i petom razredu osnovne škole, a sve do porođaja je radila kao pedijatar u San Francisku. Osnivač je i direktor neprofitne privatne škole u istočnom Palo Altu, koja će se otvoriti sledeće godine. Tokom godina, ona i Mark su donirali 320 miliona dolara za razvoj školstva, neprofitnih obrazovnih organizacija, kao i bolnica, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike