U trendu

Pasijans

U gatanje spada i pasijans, za koji postoji više od pedeset načina. Napoleonov pasijans, ili pasijans kraljice Marije Antoanete, obično se igra sa 52 karte i sa dva špila.

Otvaranjem karata traži se odgovor na postavljeno pitanje ili potvrda za ono što se čitanjem karata našlo sa „da“ ili „ne“. Ako se karte otvore, ako se slože po napred utvrđenom redu, proračunu ili planu, onda je odgovor potvrđen, ako se ne slože, odgovor je negativan.

Karte se obično otvaraju na sledeći način: ako se, na primer, karte bacaju čoveku – muškarcu, onda se uzme jedna karta od kraljeva, u ovom slučaju kralj pik karta, koja se njemu nameni, pa se ispod nje stavi dve karte, sa znacima naniže. Zatim se stavi po jedna karta iznad glave, ispod nogu, s desne strane i s leve. Zatim se karte pokriju.

Preko kralja pika stave se dve karte, a tako isto i ispod njega, ispred i pozadi. Zatim se poklopi po jednom kartom i ponovo sa dve. Uzmu se prvo gornje karte sa svih pet gomila. U ruci je pet karata. Vadi se zatim srednja karta i poklapa se gornja iznad glave.

Onda se uzmu dve karte i tumače, zatim dve srednje, pa one ispod nogu. Srednja se stavlja i onda s leve i s desne strane. Potom se uzme srednja, iz nje se vadi srednja karta, pa sad svuda imamo po dve, a u sredini četiri karte.

Kad se uzme gornja karta, stavlja se na sredinu, pa leva, pa desna. Sad u sredini ima šest karata.

Ostavimo ličnost, vadimo srednju od pet ostalih i poklapamo ličnost, a one četiri tumačimo. Izvučemo kartu ispod ličnosti i one dve, i to je ređanje svega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar