U trendu

Banjaluka: „Evropski fenomeni“ u Muzeju savremene umetnosti

BANJALUKA – Izložba „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ otvara se večeras u 19 sati, u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske i trajaće do 5. decembra, a postavljena je povodom obeležavanja manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“.

Na otvaranju će govoriti dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa u Vladi Republike Srbije, a izložbu će svečano otvoriti Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske.

„Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena je u Galeriji Matice srpske 2018. godine, u okviru programa obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou“, podsećaju u Galeriji Matice srpske.

Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Među umetnicima čija su dela zastupljena na izložbi izdvajaju se Petar Dobrović, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Omčikus, Lazar Vujaklija, Danica Jovanović, Vasa Pomorišac, Bogdan Šuput, Uroš Predić, Špiro Bocarić, Anastas Jovanović, Dragutin Medenjak Inkiostri, Zaharije Orfelin, Stefan Tenecki, Hristofor Žefarović i drugi značajni autori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.