U trendu

Koncerti grupa “Dram”, “Eyot” i “Porto Morto” u DOB-u

BEOGRAD – Dom omladine Beograda je na svom zvaničnom sajtu objavio nove koncerte u svojoj organizaciji gde se ističu regionalni bend “Porto Morto”, džez sastav “Eyot”, kao i mladi rok bend “Dram”.

Prvi prema kalendaru će biti alternativni nezavisni pop rok sastav “Dram”, u petak na platou Milana Mladenovića, ispred DOB-a, u ciklusu “Koncerti na Zidiću”.
Bend je debitovao na srpskoj sceni sa albumom ”Nećemo promeniti svet” (2019), a taj uspešan CD prvenac su najavili singlovi -”Nije sve kao što izgleda”, ”Sami”, ”Letnja”, ”Daj mi sve”.

Iako mlada grupa, već su nastupali na svim velikim festivalima u zemlji, kao što su Exit, Arsenal Fest u Kragujevcu, Belgrade Beer Fest, Beer Garden, Dev9t.

Za singl ”Daj mi sve” grupa je u septembru 2020. osvojila prestižnu nagradu ”Milan Mladenović”, od strane istoimene Zadužbine, za delo od izuzetne umetničke vrednosti.

Grupu čine – Stefan Aćimović (vokal, gitara), Marko Arizanović (klavijature, prateći vokal), Branko Dimitrijević (bas, prateći vokal), Pavle Savić (bubanj, elektronika, prateći vokal).

Pop rok bend „Porto Morto“ iz Zagreba u produkciji Doma omladine gostovaće 26. avgusta, ali na sceni kluba „Barutana“ ispod Kalemegdana.

Oni su veliko novo ime regionalne alternativne scene i autori muzike koja vešto kombinuje razne žanrove – umetnički (art) rok, elektroniku, latino i elemente tradicionalne balkanske muzike.

Njihov istoimeni debitantski album iz 2017. godine naišao je na veoma pozitivan prijem publike i stručne javnosti, dok je drugi materijal „Portofon“ (2019) zabeležilo hitove – “Kuća” i duet „Hodaj“ sa Darkom Rundekom.

Treći album je najavljen singlom “Čekam ih”, kao iskorak u komercijalniji zvuk.

Uz „Porto Morto“ ove noći će nastupati i Kene Beri, srpski muzičar uličnog trepa, već osam godina jedno od velikih imena beogradske andergraund scene.

Njegov najbolji prijatelj je Spejs Noksi, sa kojim pravi velike, što se desilo nedavno, na 20. izdanju Exita u Novom Sadu.

Nakon tri godine, 2. oktobra će se ponovo odigrati solistički koncert neobične instrumentalne džez grupe „Eyot“ iz Niša.

Ovi autentični heroji savremene srpske džez scene imaće nastup u Velikoj Sali DOB-a gde će održati koncertnu promociju poslednjeg albuma „557799“ (2020), koji je izašao u vreme pandemije.

Njihovo najnovije izdanje objavila je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi – „Ropeadope“, sa distribucijom širom sveta.

Album sa pozitivnim kritikama i recenzijama, našao se među 10 najprodavanijih džez albuma na platformi „Bandcamp“ .

Eyot je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara.

Njihova muzika predstavlja zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, gde se kompozicije oslanjaju na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope.

Imali su koncerte u više od 20 zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska.

Aktivni su i na domaćoj sceni, tako da su svirali dva puta na Beogradskom džez festivalu (2013, 2017), kao i na drugim džez susretima – Nišville Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jažire Subotica, Jažibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.