U trendu

Prvi ukrajinski pisac u KROKODIL-ovoj kući za pisce

BEOGRAD – KROKODIL-ova rezidencija za pisce tokom januara ugostiće autora Andrija Ljupku, kao 78. gosta, a prvog autora koji dolazi iz Ukajine.

Za 23. januar najavljen je razgovor sa Andrijem Ljupkom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj ukajinskoj književnosti.

Andrij Ljupka, pesnik, prozni pisac i esejista, rođen je 1987. godine.

Diplomirao je na Vojnoj školi u Mukačevu, a ukrajinski jezik i i književnost na Univerzitetu u Užgorodu i na balkanskim studijama na Univerzitetu u Varšavi.

Autor je knjiga poezije „Osam meseci šizofrenije“ (Užgorod, 2007), „Terorizam“ (Lavov, 2009), „40 dolara plus bakšiš“ (Lavov, 2012), zbirke kratkih priča „Ubica“ (Lavov, 2012), zbirke pesama u nemačkom prevodu „Notaufname“ (Austrija, Insbruck, 2012), knjige eseja „Spavanje s ženama“ (2014), romana „Karbid“ (2015).

„Karbid“ je ušao u uži izbor za pet najboljih knjiga godine po izboru BBC Ukrajina, a prevod na poljski uvršten je u uži izbor za srednjoevropsku nagradu „Angelus“ 2017.

Usledili su zbirka kratkih priča „Soba za tugu” 2016, knjiga eseja „Saudade“ 2017. i roman „Vaš pogled, Cio-Cio-san“ 2018. godine.

Dobitnik je nagrada „Debut“ (2007) i „Kyiv Laurels“ (2011).

Nedavno je dobio književnu nagradu Fondacije Kovalev iz SAD i postao laureat Ševelove nagrade za najbolju knjigu eseja u 2017. godini u Ukrajini.

Prevodilac je sa poljskog, hrvatskog, srpskog i engleskog jezika i urednik dva međunarodna festivala poezije. Živi u Užgorodu.

Dolazak Andrija Ljupke se realizuje u okviru projekta „Reading Balkans“, koji je kofinansiran od strane programa „Kreativna Evropa“ i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.