U trendu

Vukosavljević: Kulturna razmena sa Kinom-vrh trenutne kultur

PEKING – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević razgovarao je danas u Pekingu sa ministrom kulture i turizma Narodne Republike Kine Luoom Šugangom.
Tokom bilateralnog sastanka, organizovanog u novootvorenom Kulturnom centru Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, dvojica ministara su konstatovala vrlo uspešnu saradnju između Srbije i Kine koja je poslednjih godina značajno unapređena, ali i razmenili predloge o budućoj saradnji.
“Mi imamo veliku podršku u aktivnostima kulturne promocije Srbije u Kini od strane njegove ekselencije ministra i čitavog njegovog ministarstva i drugih državnih organa Kine kao što je Državna administracija za kulturno nasleđe, koji zaista pokazuju naglašen prijateljski stav”, izjavio je Vukosavljević nakon sastanka.

Odnosi dveju zemalja, konstatovao je srpski ministar, su na vrlo visokom nivou i to se reflektuje i na kulturu, pa je Srbija dobila pomoć i u otvaranju Kulturnog centra, ali i u brojnim drugim projektima.

“Mi smo danas imali sastanke koji će rezultirati, verujem, već u narednoj godini, sa nekoliko izuzetno atraktivnih izložbi iz Kine, pojačanom filmskom koprodukcijom i stručnom obukom naših arheologa i konzervatora, ali i Srbija ima šta da ponudi kineskoj strani, tako da je obim kulturne razmene na izuzetno visokom nivou i mislim da u u ovom trenutku predstavlja vrh naših kulturnih aktivnosti i naše klulturne politike”, rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da je kulturna diplomatija jedan od alata za komunikaciju i promociju zemlje u svetu, što su prepoznale mnoge zemlje, zbog čega neke od susednih zemalja poput Rumunije, Bugarske imaju i više od 20 kulturnih centara u svetu.

“Srbija jeste u velikom zaostatku. Kulturni centar u Pekingu je drugi kulturni centar, pored onog u Parizu koji je otvoren pre 45 godina, i mi sada nadoknađujemo taj zaostatak”, rekao je Vukosavljević i ponovio da planiraju otvaranje kulturnog centra u Moskvi, nada se, već 2019. godine, a u planu su i Berlin, London, Brisel…

Kulturni centar Srbije u Pekingu će biti mesto za promociju i srpskog kulturnog nasleđa i savremene umetnosti, a posebna pažnja će biti posvećena promociji književnosti.

“Ovde će biti predstavljene knjige savremenih srpskih pisaca, organizovane književne večeri, promocije i to će biti prilika da se kineskim izdavačima ponudi da prevedu dela savremene srpske književnosti, ali i neprevdena dela klasične srpske književnosti, vrlo zahtevnoj kinekoj publici”, najavio je ministar.

Ministar Šugang je istakao da je otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu istorijski događaj u kulturnoj saradnji dveju zemalja i najavio da bi sledeće godine trebalo da bude otvoren Kulturni centar Kine u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.