U trendu

Wardruna donosi magični zvuk severa u Beograd

BEOGRAD – Svetski poznati norvešKi bend „Wardruna“, poznat po tome što održavaju ograničen broj koncerata godišnje koji uglavnom bivaju rasprodati, nastupiće 7. maja naredne godine u Centr „Sava“, a Hakon Johansen iz Ambasade Norveške u Beogradu ističe da oni na sceni pružaju vrlo moćni muzički i vizuleni doživljaj.

Multiinstrumentalista Einar Selvik je osnovao grupu 2002. godine sa željom da „da novi glas staroj mudrosti i tradiciji Skandinavije“, kreirajući tako doživljaj, koji je, prema rečima Johnasena, mnogo širi od vikinške mitologije i tradicije.

Ružica Radulović iz Skandinavskog kutka je na danasnsjoj konferenciji za novinare istakla da su i „Wardruna“ i njihov zvuk prepoznati u Srbiji kao nešto autentično i da nije u pitanju samo vraćanje Vikinzima i toj tradiciji, već i taj „antifašistički kontekst iz kog je proistekao frontment koji se ne uklapa u karikaturnu sliku vikinške mitologije“.

Radulovićeva je podsetila da skandinavska metal muzika ima dobru bazu fanova u Srbiji i primetila da je „Wardruna“ dodatnu pažnju privukla i saundrekom za TV seriju „Vikinzi“, a Selvik je čak i glumio u par epizoda.

Sara Gigante, direktorka „Ćarm Music Serbia“, koja organizuje koncert, rekla je da su u proteklih godinu i po dana pregovarali oko dolaska benda „Wardruna“.

„Mnogo fanova sastava ‘Dead Can Dance’ čiji koncert smo nedavno organizovali u Sava Centru izrazilo je želju da dovedemo ‘Wardrunu’. Prošle godine u Zagrebu su rasprodali dvoranu ‘Lisinski’, isto su uradili i u Rusiji i shvatili smo da je reč o vrednom projektu“, objasnila je Gigante.

Glavni urednik programa kulture u Centru „Sava“ Aleksandar Simić je priznao da kada Sara Gigante dođe kod njega s nekim predlogom često ne zna ništa o tim bendovima ili je skeptičan u vezi sa uspehom koncerta, ali da ga je prijatno iznenadilo kada je nakon nastupa grupe „Dead Can Dance“ video publiku srećnu i da je zadovoljan saradnjom sa „Ćarm Music“.

„Wardruna“ iza sebe ima četiri albuma, od kojih prva tri čine „Runaljod“ trilogiju u kojoj se muzički interpretiraju stari runski tekstovi sa severa, a prošle godine su objavili akustični „Skald“ koji je rezultat njihovog istraživanja tradicije skandinavskih pesnika i pripovedača.

Ulaznice za njihov koncert u Beogradu koštaju od 2.900 do 3.900 dinara, a organizator je omogućio samo danas, tokom 24 sata, fanovima da kupe ulaznice za prva četiri reda.

Te ulaznice su namenjene najvernijim fanovima i neće biti dalje u prodaji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.