Banka “JP Morgan Čejs” zapošljava bivše osuđenike

ČIKAGO – Američka investiciona banka „JP Morgan Čejs“ pokrenula je u Čikagu, verovali ili ne, inicijativu za zapošljavanje osoba sa kriminalnom prošlošću, u nastojanju da bivšim prestupnicima pruži drugu šansu.

Najveća američka banka po obimu depozita udružila se sa nekoliko neprofitnih čikaških organizacija kako bi obučavala i regrutovala kandidate koji verovatno ni u snu nisu pomišljali na posao u bankarstvu, smatrajući da zbog svog kriminalnog dosijea neće moći da rade u finansijskim institucijama, piše list „Čikago tribjun“.

Ova inicijativa, koja bi mogla da se proširi i na druge gradove, deo je nastojanja banke „Morgan Čejs“ da se pozabavi visokom stopom nezaposlenosti među pojedincima sa kriminalnim dosijeom.

Kompanije iz drugih oblasti, kao na primer u sektoru zdravstvene zaštite, takođe su otvorile vrata bivšim osuđenicima, među kojima je stopa nezaposlenosti 27 odsto.

Izvršni direktor „JP Morgan Čejsa“ DŽejmi Dajmon je izjavio da se preduzeća moraju aktivirati kako bi se ekonomske mogućnosti proširile na što veći broj ljudi.

Ova inicijativa je pokrenuta godinu i po dana nakon što je ta banka iz svojih prijava za posao izbacila kvadratić u kojem kandidati moraju da navedu da li imaju krivični dosije, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.