U trendu

EIB ulaze pola miliona evra u odrzivi prevoz u Nisu

NIŠ – Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je sporazum o saradnji sa Gradom Nišom za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji će omogućiti da strateški odlučuje o investiranju u svoju saobraćajnu mrežu, saopštila je danas EIB.

Najavljeno je da će banka uložiti 500.000 evra bespovratnih sredstava radi uvođenja efikasnijeg, čistijeg, komfornijeg i bezbednijeg sistema prevoza, a uz to se planira i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora.

EIB ocenjuje da će Plan održivog javnog prevoza i investicije koje ce se njime obezbediti pomoći Nišu da se razvija uz visokokvalitetnu, dobro integrisanu saobraćajnu mrežu, čime će se povećati privlacnost grada kao mesta za život i ulaganje.

Plan pomoći pokrenili su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.

„Jedan od prioriteta EIB-a, kao klimatske banke EU, jeste da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železnickog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana. Ovaj projekat će pomoći Nišu da reši neke od izazova urbanog razvoja i klimatskih promena i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života”, izjavila je potpredsednica EIB-a odgovorna za aktivnosti banke na Zapadnom Balkanu Liljana Pavlova

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da se Niš intenzivno širi i brzo razvija uz povećanje frekvencije saobraćaja, tako da će plan održivog gradskog prevoza omogućiti da saobraćajnu mreža bude uskpađena sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima Grada.

„Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora“, izjavila je Sotirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.