U trendu

EU i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor izmedju Srbije i Bugarske

 Evropska unija (EU) i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor izmedju Srbije i Bugarske čija gradnja počinje sutra, a planirano je da se završi u četvrtom kvartalu 2023. godine, saopštio je EU info centar.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska biće, kako je navedeno, finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Do sad je Srbija za taj projekat izdvojila 7,5 miliona evra. Gasni interkonektor povezaće grad Niš sa bugarskom prestonicom Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Kako je predvidjeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji izmedju Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja.

Tim projektom će, takodje, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

EU za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za ceo energetski sektor Srbije u iznosu od 100 miliona evra, uključujući 49,6 miliona za ovaj projekat.

„Zbog znatno manjeg zagadjenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.