najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Moguće odlaganje Bregzita?

Viši sud Velike Britanije odlučio je danas da britanski parlament a ne vlada treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz Evropske unije (EU), što bi moglo da odloži Bregzit, zbog čega je vlada najavila žalbu.

Prema pisanju AP, Vlada Velike Britanije je tom odlukom razočarana i uložiće žalbu.

U odluci Višeg suda je navedeno da premijerka Tereza Mej nije imala ovlašćenja da pokrene primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju.

„Stojimo na stanovištu da državni sekretar nema moć da po kraljevskim prerogativima pokrene primenu člana 50 čime bi omogućila članici EU da napusti Uniju“, rekao je sud.

Premijerka Tereza Mej je ranije rekla da će pokrenuti primenu tog člana do 31. marta 2017. godine. Ona se u tom smislu oslanja na moć kraljevskih prerogativa koji omogućavaju vladi da pokrene primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Inače, prošlog meseca Višem sudu žalbu su uložili aktivisti koji tvrde da premijerka Tereza Mej i njeni ministri nemaju ovlašćenja da pokrenu primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju, bez eksplicitne podrške nacionalnog parlamenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike