najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Napredak Srbije u oblasti monetarnih sloboda

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu, koju zajednički izradjuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena u prethodne tri godine, kao i procenu kontrole cena, a ove godine Srbija je postigla napredak od 5,3 poena, na 77,5 poena.

Indeks u rasponu 70 do 80 poena označava ocenu “najčešće slobodno”, a najviša ocena je “slobodno”.

“Napredak koji je Srbija, ukupno posmatrano, ostvarila na ovoj listi najveći je u poredjenju sa svim zemljama u regionu. U indeksu za 2016. godinu, posmatran je period od sredine 2014. do sredine 2015. godine”, navela je NBS.

Kada su u pitanju pojedinačne oblasti ekonomskih sloboda, Srbija je napredovala u pet od deset oblasti.

Pored monetarne slobode napredak je i u oblasti imovinskih prava, slobode poslovanja, smanjenja državne potrošnje, kao i u oblasti fiskalne slobode zahvaljujući nižem poreskom opterećenju privrede i gradjana.

Na listi koju čini 178 zemalja, Srbija se na osnovu procene ekonomskih sloboda pomerila za 13 mesta napred – sa 90. na 77. mesto.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike