U trendu

Ziđin odustao od daljih geoloških istraživanja na Kosmaju

BEOGRAD/BOR – Kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju.

Reč je o istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopštio je Ziđin.

Odluka je doneta, kako je navedeno, na osnovu analiza koje je kompanija „Serbia Zijin Mining“ intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja i zaštiti životne sredine.

Takođe, odluka je doneta i na osnovu nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru, navedeno je u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović je ranije danas negirala spekulacije u javnosti da će kineska komapnija Ziđin navodno nakon kupovne kompanije Rakita i drugih rudarskih kompanija, koje su imale određene dozvole, početi da istražuje rude po čitavoj Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla je da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu građana.

„Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Kosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru“, rekla je Mihajloviceva novinarima na konferenciji „Privreda Srbije na tržištu električne energije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.