U trendu

Kuburović: Možemo da obezbedimo fer suđenje Haradinaju

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija može da obezbedi fer i pravično suđenje Ramušu Haradinaju, te da očekuje da će Francuska usvojiti našu molbu i izručiti ga.

„Nadamo se da će francuski pravosudni organi postupiti profesionalno u skladu sa međuanrodnim aktima. S obzirom da ispunjavamo sve uslove koji se tiču našeg zahteva za izručenje, nadamo se da će nam izručiti Hardinaja kako bi se postupak protiv njega završio pred organima Republike Srbije“, rekla je Kuburović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je istakla da su Tužilaštvo za ratne zločine i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu spremni da obezbede taj postupak, s obizrom da ni su postupcima koji su se do sada vodili, nije bilo primedbi.

„Da su spremni sa vode postupak pokazuje i to da nakon pokretanja postupka protiv Haradinaja 2003. i 2004. godine. Tužilaštvo za ratne zločine je i te kako naporno radilo što pokazuje i naredba za proširene istrag ei borjni dokazi koji se nalaze u spisima predmeta.

Ona je napomenula da su francuskim pravosudmi organima presleđena tri velika registratora u kojima se nalaze pisani iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu. Upitana za dijalog i odnos Beograda i Prištine nakon hapšenja Haradinaja, Kuburović je rekla da će upravo „odgovornost svakoga za ono što je radio, doprineti pomirenju.

„Smatram da radi dobrih odnosa ne treba da dopustimo ovakve zločine“, navela je Kuburović.

Govoreći o postupanju po poternicama, Ministarka pravde je navela da je Francuska bila dužna da i bez poternice Interpola postupi po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, s obizrom da je potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji.

Upitana za primenu načela reciprociteta u postupanju prema našim poternicama i zahtevima za izručenje, Kuburović je najavila da će Srbija odgovoriti istom merom u odnosu na odgovor na njen zahtev.

„Ako neko ko je osuđen ili se protiv njega vodi postupak za ratne zbog zverskog ubijanja, mučenja, silovanja, torture, ukoliko ne bude izručen Srbiji mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama“, navela je ministarka pravde.

Ona je ukalaza da je pritvaranje lica ili odbrana sa slobode, jedna etapa u postupku, dok je druga odlučivanje da li će neko biti izručen zemlji koja ga traži. To su potpuno dva razlitičta postupka, navela je Kuburović ističući da u zavisnosti od sporazuma koji postoji sa zemljiom koja traži lice, neko može da bude u pritvoru 18 dana do godinu dana.

„Tako da u zavisnosti kako se bude postupalo prema našem zahtevu, ne znači da neko lice koje bude tražila Francuska neće biti pritovreno, ali može da znači da neće biti izručeno“, napomenula je Kuburović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.