U trendu

Oliver Dulić proglašen krivim, izrečena zatvorska kazna

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja, prenosi B92.

Dulić je optužen da je zloupotrebio položaj prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest i izrečena mu je nepravnosnažna kazna od tri godine i šest meseci zatvora.

Pored Dulića, krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić (tri godine) i direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak (godinu dana zatvora).

Presuda nije pravnosnažna i okrivljeni imaju pravo žalbe.

Dulić i Janjić prisustvuju izricanju presude, dok je Drobnjak dao punomoćje advokatu.

Takođe, Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Prema optužnici, njih trojica se terete da su 2009. godine izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima preduzeću „Nuba invest“ iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju i na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu.

Dulić: Nastaviću da se borim, uložiću žalbu

Bivši ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić, koji je danas osuđen na tri i po godine zatvora, rekao je novinarima da će nastaviti da se bori i da će se žaliti na tu presudu, tvrdeći da nije počinio nikakvo krivično delo.

„Očekivao sam da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, jer su svi dokazi ukazivali da nema krivičnog dela. Osuđen sam zbog Zakona o planiranju i izgradnji, sa kojim nemam nikakve veze“, rekao je Dulić novinarima ispred Specijalnog suda, nakon izricanja presude.

Dulić je izrazio zadiovoljstvo što su novinari mogli da čuju da on nije pribavio nikakvu ličnu imovisnku korist, niti da se u presudi pominju „bilo kakve milijarde“.

On je ponovio da nije izvršio krivično delo, niti da bi to učinio da bi uštedeo novac nekoj telekomunikacionoj kompaniji.

„Nastaviću da se borim, uložićemo žalbu, a ako ni po toj žalbi ne budemo oslobođeni, potražićemo pravdu u Srtrazburu“, rekao je Dulić,.

Pored njega, današnjom presudom zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izdavanjem optičkih kablova slovenačkoj kompaniji „Nuba invest“, osuđenji su i njegov tadašnji pomoćnik Nebojša Janjić na tri godine, a direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak na godinu dana zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.