U trendu

Postupak ekstradicije Haradinaja je u toku, sledi saslušanje (video)

Francuski sud nije danas odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrđeno je u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

Na današnjoj sednici veća suda u Kolmaru odlučeno je da bivši vođa OVK bude pušten iz pritvora ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je juče da je reč o potpuno različitim događajima, vremenskom okviru kao i ostećenima u odnosu na hašku optužnicu.

Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni“, rekla je Kuburović.

https://www.youtube.com/watch?v=iD9TM_vzKP0

Haradinaj je uhapšen 4.januara na graničnom prelazu Bazel-Miluz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.