U trendu

Brnabić: Cilj Srbije je članstvo u EU, zbog evropskih vrednosti kojima težimo

Srbija zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih država, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta EP za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom.

Prema njenim rečima, Srbija uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastavlja unutrašnje reforme.

„To činimo, ne samo da bismo pokazali posvećenost evropskom putu, već i zato što rezultati koje stvaramo doprinose poboljšanju životnog standarda i kvaliteta života svih gradjana Srbije“, rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
 
Brnabićeva je Mekalisteru rekla da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja, za Srbiju ne znači proces „štikliranja“ stavki, već da je to usmerava Srbiju ka bržem razvoju i društvu budućnosti.
 
„Nikada nismo svoj napredak merili na osnovu toga koliko smo poglavlja otvorili, i to nećemo činiti ni ubuduće. Merićemo napredak na osnovu toga koliko smo radnih mesta stvorili i koliko smo unapredili svakodnevni život našim gradjanima kao i koliko smo unapredili životno okruženje u Srbiji“, rekla je srpska premijerka.
 
Ona je dodala da je važno da se Srbija kao društvo usaglasi oko prirotieta i toga šta zajedno može i mora da se postigne da bi Srbija ušla u red uspešnih država.

Ana Brnabić naglasila je i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.
 
Ona je pozdravila pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svake zemlje obavlja na osnovu individualnih zasluga i izrazila nadu da će države članice EU uvažiti te napore i odrediti vremenski okvir za njihovo pristupanje EU, odnosno da ostave otvorenu mogućnost pristupanja novih članica u narednom budžetskom periodu.
 
Mekalister se danas sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i s predsednikom skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenadom Čankom.

Mekalister će se kasno popodne sastati s predstavnicima opozicije, a kako je agenciji Beta potvrdjeno, na sastanku će biti lideri Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.