U trendu

Kutlešić predlaže realnu UNIJU Srbije i Kosova

Profesor Vladan Kutlešić predlaže realnu uniju nezavisnih država Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane, piše „Blic“.

„Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija, koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku“, objašnjava Kutlešić za „Blic“.

List navodi da je Kutlešićev predlog prvi u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM „privukao pažnju“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njegov predlog predviđa i političku i teritorijalnu autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi Srbi koji žive južno od Ibra dobili peronalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu).

Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i i srpski srednjovekovni spomenici dobili bi, po njegovom rešenju, funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na Kosovu i Metohiji kojeg bi plaćala Srbija.

„Blic“ navodi da je predsednik Vučić nedavno javno izdvojio Kutlešićev predlog. „Iznenađen sam onim što je govorio. Da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije“, rekao je Vučić.

Kutlešić objašnjava da bi Kosovo dobilo i stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali da bi Srbija napravila obavezujući sporazum da u međunarodnim organizacijama ne bi mogli da glasaju jedni protiv drugih.

Deo njegovog predloga je da se konačno rešenje usvoji na međunarodnoj konferenciji na kojoj bi učestovali SAD, Kina, Rusija, Nemačka, Francuska, koje bi bile i njegovi garanti.

Srbija bi morala da zatraži od Brisela garanciju za članstvo u Evropskoj uniji ako bi se takav sporazum potpisao, kaže Kutlešić za „Blic“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)