U trendu

Tači priznao da nema međunarodnu podršku za KBS

Kosovski predsednik Hašim Tači priznao je da Kosovo nema međunarodnu podršku, naročito od SAD, za izmenu zakona kojim bi se Kosovskim bezbednosnim snagama dale nadležnosti vojske, prenosi Koha ditore.

SAD i međunarodna zajednica, kako je rekao za Glas Amerike, podržavaju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga kroz ustavne amandmane.

„Radio sam, sada već tri godine, da se ovo pitanje reši kroz ustavne amandmane i veoma bih voleo da se to dogodi. Imali smo podršku SAD i NATO, ali je sada postalo nemoguće, naročito posle otvorenih, jasnih i odlučnih izjava Srpske liste i Beograda da to ne dozvoljavaju, a Srpskoj listi se preti da ne glasa o zakonu“, rekao je Tači.

Zato, kako kaže, preostaje ili da Kosovo nema vojsku ili da pređe na neki drugi plan.

Tači tvrdi da je odluka o uspostavljanju vojske u nadležnosti kosovskih instutucija i da su svi međunarodni akteri obavešteni o procesu.

„Svi želimo ustavne promene i radićemo da se to dogodi. Proces transformacije je institucionalan, ustavan i legalan i on spada u vrednosti i naš ervoatlanski okvir. Stoga, u potpunosti sam uveren da će međunarodna zajednica imati razumevanje za iskreno angažovanje kosovskih institucija“, očekuje Tači.

On tvrdi da se kosovska vojska neće angažovati ni protiv koga i da niko ne bi trebalo da se oseća ugroženo.

Tači smatra i da formiranje kosovske vojske neće imati za posledicu okončanje pregovora sa Beogradom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.