U trendu

Forto: Validnu presudu Zorniću sam dobio od supruge žrtve

SARAJEVO – Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, izjavio je da je presudu kojom je aktuelni direktor sarajevskih Toplana, Enver Zornić, osuđen na deset godina i dva meseca zatvora zbog ratnih zločina nd nebošnjacima, dobio od supruge jednog od žrtava tih zločina.

Forto je rekao da su, u okviru ranije zakazanog dnevnog reda, dodali tačku vezanu za ratnu ulogu Envera Zornića, poručivši potom da Vlada KS neće tolerisati nikakve veze sa ratnim zločinima ili bilo kakvom vrstom kriminala.

Ministar komunalne privrede KS, Srđan Mandić, je izjavio da su procedure imenovanja takve da ministarstvo imenuje skupštine preduzeća, da skupštine preduzeća imenuju nadzorne odbore, a da nadzorni odbor imenuje direktore.

„Ministarstvo ili vlada nije mogla znati, niti je imala pravo da se petlja u rad Nadzornih odbora. Nisam znao ko će biti izabrana osoba, a nakon što je izabran nisam imao informaciju vezanu za njegovu ratnu ulogu“, kazao je Mandić za sarajevski portal Klix.

Naveo je da su Zornićeve kolege iz SDP-a imale većinu članova skupštine Nadzornog odbora.

„Ja sam po nacionalnosti Srbin. Bio sam pripadnik Armije RBiH. Zgražavam se nad činjenicom da sam delio prostor sa osobom koja je počinila takve zločine. Da vlada nije preduzela korake koje je preduzela, ja bih podneo ostavku. Koristim priliku da se izvinim javnosti i da se izvinim žrtvama stradalih“, istakao je Mandić.

Poručio je da je do razrešenja procedure sa Enverom Zornićem prekida svaki kontakt.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbeglice, Malik Garibija, je u ime SDP-a rekao da su ih zatekle informacije o ratnoj ulozi Envera Zornića.

„Na adresu Vlade KS došao je celokupan dokument. Reč je o validnom dokumentu, presudi Vojnog suda iz 1993. godine. Sve bezbednosne provere nisu nam dale uvid u ovaj slučaj“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ranije nisu raspolagali informacijama koje su izašle na videlo.

„Voleo bih da su ljudi koji su posedovali te informacije ranije sa njima izašli u javnost“, kazao je Garibija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.