U trendu

Iako neuspeo, referendum šalje pozitivnu poruku regionu

SKOPLJE – Makedonski referendum o promeni imena države, koji zbog male izlaznosti formalno pravno nije uspeo, ipak šalje pozitivnu poruku celom regionu da je demokratija jedina alatka, a diplomatija najbolji izlaz za balkanske probleme, kaže politički analitičar i urednik Nove Makedonije Aleksandar Srbinovski.

„Poruka celom regionu je suštinski pozitivna. Sve je bolje nego da se koriste nedemokratska sredstva. Možda ova varijanta ugovora nije najbolja, ali je mogućost i korak prema pravom putu“, kaže Srbinovski za Tanjug, dan nakon referenduma na kojem je 91,49 odsto izašlih birača glasalo za, ali je izlaznost bila 36,81 odsto.

Srbinovski smatra da je model makedonsko-grčkog dogovora možda najlakši put da se reše problemi i konflikti u regionu.

„Ali pošto je prvi put da se nešto po ovakvom šablonu dešava na Balkanu, za sve treba vremena. Ako budemo strpljivi, videćemo da li je model uspešan ili ne. Takav put znači poštovanje civilizacijskih vrednosti i verujem da i druge zemlje u regionu treba da ga slede“, navodi urednik skopskog dnevnika.

On podseća da referendum o promeni imena u „Severna Makedonija“ zakonski nije obavezujući, već savetodavni, tako da parlament može dvotrećinskom većinom doneti konačnu odluku, bez obzira na njegov rezultat.

Objašnjava da je vladajućoj većini potrebno još devet glasova opozicije da bi ustavne promene prošle, a da će se, ukoliko se u narednim nedeljama ne obezbedi većina, gotovo sigurno ići na vanredne izbore.

„Ništa još nije završeno“, kaže Srbinovski.

Ocenjuje i da je nekoliko razloga dovelo do male izlaznosti, između ostalog i činjenica da je Makedoncima dosta politike, jer su u prethodnom periodu više puta izlazili na glasačka mesta.

Aktuelna vlast je, dodaje, imala i nekoliko gafova pokušavajući da ubedi građane da glasaju „za“, davali su nerealna obećanja, praktično da će zemlja odmah nakon referenduma ući u EU, što nije tačno.

„Takva klima i velika podeljenost u Makedoniji rezultirali su ovako malom izlaznošću. Uz to, promena imena je veoma senzitivna tema. Nije lako da se čovek odluči da promeni ime svoje zemlje“, kaže Srbinovski.

Dodaje i da su građani bili svesni da dogovor o rešavanju spora sa Grčkom nije garancija za ulazak u EU i da bi eventualno mogao da ubrza put ka NATO.

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

U skladu sa sporazumom sa Grčkom, ime te zemlje trebalo bi da bude promenjeno u Republika Severna Makedonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.