U trendu

Ide li Dodik na inauguraciju kod Trampa?

Banjalučka agencija „Srna” objavila je saznanja da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio poziv iz Sjedinjenih Američkih Država na prijem u Vašingtonu povodom inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

I premijerka RS Željka Cvijanović potvrdila je novinarima da je Dodik početkom decembra dobio poziv iz SAD za prijem u Vašingtonu povodom inauguracije Trampa.

Zvanične potvrde te informacije kao ni one o Dodikovom odzivu juče nije bilo iz kabineta predsednika RS, a reč je o prijemu koji će biti održan 20. januara naredne godine u Vašingtonu, kada će Tramp preuzeti dužnost predsednika SAD.

Prema nekim informacijama, Dodik je navodno pozvan na prijem, polaganje zakletve i bal. Do juče takav poziv nije stigao u Predsedništvo BiH, potvrđeno nam je u toj instituciji.

Dodikov odlazak u Ameriku mogao bi biti zanimljiv po mnogo čemu, ali najpre po tome što se stekao utisak da predsednik RS već godinama ne uživa preterane simpatije američke administracije.

U Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH na pitanje da li imaju potvrdu poziva upućenog Dodiku rekli su nam da nije praksa da dobijaju spiskove zvanica na brojne događaje u vezi sa tom ceremonijom i da će, koliko im je poznato, ambasador BiH u Americi biti pozvan na te događaje.

Mogući odlazak Dodika na Trampovu inauguraciju nije preterano iznenadio javnost u Republici Srpskoj, budući da, iako Dodik tokom kampanje nije otvoreno podržavao Trampa, bilo je više nego očigledno da su i rukovodstvo RS i javnost u Srpskoj bili u potpunosti na strani republikanskog kandidata.

Iako malo ko očekuje značajniju promenu politike SAD prema BiH, Dodik se posle pobede Trampa izjasnio prepoznavši „neke šanse i za srpske interese”, najpre u politici povratka na izvorni Dejton, koju propagira. Tada je rekao da se pobedom Trampa dogodila dramatična promena politike u SAD i da je moguća normalizacija odnosa Amerike i Rusije, što bi moglo da relaksira i regionalnu poziciju Srba, pa je „veoma važno kako ćemo biti spremni da dočekamo te promene”.

Nasuprot situaciji u Federaciji BiH gde su pre izbora u SAD organizovani otvoreni skupovi podrške za Hilari Klinton, što je u Srpskoj razumevano kao izraz očekivanja za nastavak dosadašnje američke politike za koju se smatralo kako je bila blagonaklona na zahteve za „funkcionalniju BiH”, iako su u ambasadi SAD uvek otvoreno naglašavali da podržavaju BiH sa uređenjem od dva entiteta.

Pojedini federalni mediji tvrde kako je „Dodik izmislio poziv” i da ovoj ceremoniji, kao i balu i diplomatskom ručku, po ustaljenoj praksi, prisustvuju samo ambasadori zemalja i njihovi pratioci, ali ne i svetski zvaničnici.

U jeku predizborne kampanje, stav javnosti, ali i rukovodstva RS, simbolično je iskazao i banjalučki privrednik i direktor jedne fabrike obuće Marinko Umičević, inače Dodikov savetnik za privredu, koji je Melaniji Tramp poslao dva para ženskih cipela za trijumfalni ulazak u Belu kuću, a Donaldu Trampu litru domaće rakije, koja je oduzeta na američkoj carini.

Donald Tramp je na izborima za predsednika SAD, koji su održani 8. novembra, pobedio protivkandidatkinju Hilari Klinton i postao 45. američki predsednik.

(Mladen Kremenović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.