U trendu

Milanović svedok u aferi „Dnevnice“

ZAGREB – Novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović dobio je poziv da svedoči u ponedeljak pred zagrebačkim Županijskim sudom u aferi Dnevnice, na suđenju svom bivšem šefu kabineta Tomislavu Saući, piše danas zagrebački Večernji list.

Osim Sauće, u ovom slučaju optužena je i Sandra Zeljko, sekretarica u više vlada.

USKOK njih dvoje tereti da su falsifikovali 125 putnih naloga i da su tako iz budžeta izvukli oko milion kuna, što se, prema navodima optužnice, dešavalo za vreme vlade Zorana Milanovića, ali i za vreme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Milanović je pozvan za svedoka jer je bio Saućin šef, ali i zbog činjenice da se deo falsifikovanih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savetnika koji su u istrazi izjavljivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli, prenosi Hina.

Iako još nije položio zakletvu, Milanovićev je prvi predsednik Hrvatske koji će biti saslušan kao svedok u nekom predmetu.

Kao svedoci na sudove su svojevremeno pozivani njegovi prethodnici Stipe Mesić i Ivo Josipović, ali kada su se našli na klupi za svedoke, oni su već bili bivši predsednici, navodi piše Večernji list.

Od kad je 5. januara izabran za novog šefa države, Zoran Milanović retko se pojavljuje u javnosti, iz, kako je rekao, poštovanja prema još aktuelnoj predsednici države Kolindi Grabar Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.