U trendu

Plenković o migrantskom talasu:Konsultujemo se sa EU i NATO

ZAGREB – Hrvatska se savetuje sa partnerima iz EU i NATO oko potencijalnog novog migrantskog talasa, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Evropi.

„Sinoć sam se čuo sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažovane da kontrolišu svoje granice prema toj zemlji“, rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši da je kriza kod Idliba generisala novi potencijalni izbeglički talas, prenosi Hina.

„Konsultujemo se sa svim kolegama unutar Evropske unije i NATO“, rekao je Plenković i naveo da su potrebni „političko-diplomatski napori prema predsedniku Erdoganu da ne dođe do ozbiljnijeg migracionog talasa ka Evropi kroz istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu“.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je do sada napravila velike napore da kontroliše spoljnnu evropsku granicu, „ne samo kroz pripremu za šengenski prostor“, već i sa 6.500 policajaca i 271 miliona evra povučenih iz evropskih fondova za „jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijskih kamera i svega onoga što policajci moraju da imaju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.