U trendu

Radev: NATO ne treba da bude savez proizvođača

SOFIJA – Bugarski predsednik Rumen Radev poručio je liderima zemalja-članica NATO da budućnost Alijanse ne vidi kao savez proizvođača i klijenata, već partnera koji će zajedno razvijati bezbednost, visoke tehnologije i proizvoditi vojnu opremu, prenosi BTA.

„Pokrenuo sam debatu o jednoj drugoj liniji koja nas deli koja se uopšte ne razmatra, a reč je o tome da se države dele na proizvođače i klijente, ili kupce“, rekao je sinoć Radev na konferenciji za novinare nakon samita NATO u Londonu.

Radev je naveo da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu predložio da pokrene diskusije kojima bi mogle da se utvrde načini za snažniju industrijsku saradnju i transfer tehnologija ka zemljama-članicama Alijanse koje imaju slabiju ekonomiju, ne proizvode naoružanje i koje 100 odsto svojih rashoda za modernizaciju daju bogatim zemljama.

„Moj predlog je bio veoma konkretan i jasan. SAD da stimulišu i da se obavežu većoj podršci zemljama koje troše više od dva odsto svog BDP na odbranu, za industrijsku saradnju i transfer tehnologija”, zaključio je Radev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.