U trendu

Ustavi sud odbio žalbe na pritvor napadačima iz Uzdolja

ZAGREB – Šestorici optuženih za napad na Srbe u Uzdolju potvrđen je dvomesečni pritvor u istražnom zatvoru odlukom Ustavnog suda Hrvatske iz decembra prošle godine.

Optuženi su u novembru prošle godine podneli ustavnu tužbu zbog odluke vanraspravnog veća Županijskog suda u Šibeniku da im se produži istražni zatvor, pozivajući se na povredu prava na slobodu prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao Ustava, ali je njihova tužba jednoglasno odbijena.

Ustavni sud je odbio ustavne tužbe okrivljenih za krivična dela nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđih stvari i telesne povrede u vezi sa zločinom iz mržnje počinjenih u avgustu prošle godine u Uzdolju, kada je petnaest osoba „zajedno i dogovorno, znajući da se u caffe baru nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prenos utakmice između klubova Crvena Zvezda iz Srbije i Jang Bojsa iz Švajcarske, došli s ciljem da se s njima kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima Crvene Zvezde obračunaju“, navodi se, između ostalog, u odluci Ustavnog suda.

Hrvatski portal Novosti piše da su sestorica napadača pravni lek potražili na Ustavnom sudu nakon što je sudija istrage Županijskog suda u Šibeniku u septembru 2019. odbio predlog Opštinskiog državnog tužilaštva u Šibeniku da im se produži istražni zatvor.

Rešenje je zatim ukinuo i preinačio Županijski sud u Šibeniku i odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana.

Prilikom zahteva ODO Šibenik za produženje istražnog zatvora, sudija istrage je opet odbio da odredi meru zatvora, ali je odredio zaštitnu meru obaveznog javljanja u nadležnu policijsku stanicu jednom nedeljno, kao i zabranu dolaska i boravka u Uzdolju.

Početkom novembra 2019. usledilo je vanraspravno veće Županijskog suda u Šibeniku čime je potvrđen istražni zatvor.

Sudija istrage relativizovao je napad, pa je u obrazloženju rešenja tada naveo da postoji osnovana sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena dela, ali ne da ne postoji osnovana sumnja da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret iz mržnje.

Takođe, ocenio je da je teza državnog tužioca – postavljanje pitanja napadača žrtvama „ovde gledate Zvezdu“ te psovanje „četničke majke“, što samo po sebi podrazumeva napad na onog ko je različit po nacionalnosti i veroispovesti – promašena.

Dalje, u odluci kaže da je „notorno da ima navijača fudbalskog kluba ‘Crvena zvezda’ koji nisu srpske nacionalnosti, a ni pravoslavne vere, uostalom notorno je da ima navijača tog kluba koji su ateisti ili agnostici, a jednako je izvor kod izraza ‘četnik’, jer je kroz istoriju bilo četnika koji nisu bili niti srpske nacionalnosti niti pravoslavne vere, pa tako tokom istorije u četnicima, posebno u Drugom svetskom ratu, bilo i više hiljada etničkih Hrvata i katolika (uglavnom iz redova Orjune), Slovenaca u tzv. Plavoj gardi i dr.“

Nakon što je napadačima potvrđeno produženje istražnog zatvora, šibensko Opštinsiko državno tužilaštvo 4. decembra prosle godine je podiglo optužnicu protiv petnaestoro napadača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.