U trendu

Zaev za sutra najavio početak razgovora sa opozicijom o podršci za ustavne promene

Premijer Makedonije  Zoran Zaev najavio je da će sutra početi razgovore sa opozicijom o mogućnosti  za postizanje dvotrećinske većine u parlamentu, potrebne za sprovodjenje Dogovora sa Grčkom i promenu imena države.

On je novinarima rekao da je danas dan za „sublimiranje svih analiza i planova“ i da će sutra početi razgovore.

„Za nekoliko dana ću znati da li postoji ambijent za postizanje dogovora sa opozicijom za dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je potrebna da se izglasaju ustavne promene predvidjene Dogovorom sa Grčkom“, rekao je on.

Zaev u parlamentu trenutno ima podršku 71 poslanika vladajuće kolicije SDSM i DUI i albanskih stranaka, koji su glasali za raspisivanje refereduma, a za ustavne promene potrebno je najmanje 80 glasova, što podrazumeva i poslanike opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Prema rečima Zaeva, kako su preneli mediji, postoji kapacitet za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, koji su, kako je rekao, poslednja opcija ukoliko se ne postigne dogovor sa opzicionim poslanicima.

„Svakako da postoji kapacitet za izbore, Zakon i Ustav jasno peredvidjaju sledeće korake. Ali se nadam da ćemo uspeti da se dogovorimo. Procesi ne mogu da budu zamrznuti i da stoje u mestu, stvari moraju da se kreću napred“, rekao je makedonski premijer i lider SDSM.

Dodao je da, ukoliko se ne postigne dogovor,  prevremeni parlamentarni izbori mogu da budu organizovani do kraja novembra.

„U tom celom procesu mora da se vodi računa i o drugim rokovima, kao što su, na primer, izbori u Evropskom parlamentu, koji se održavaju u maju iduće godine, a na kojima učestvuje i Grčka“, rekao je  on.

Zaev je novinarima rekao da, za sada, nema podršku konkretnih poslanika VMRO DPMNE za ustavne izmene i da će „ovih dana kroz razgore sa opozicijom doznati kakav je ambijent u tom pravcu“.

„U sadašnjoj situaciji realno je da svi pokažu zrelost obzirom na to da niko nije ponudio alternative za EU i NATO, niti je moguć bolji dogovor sa Grčkom od ovog koji je postignut“, rekao je premijer Makedoniije Zoran Zaev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.